Hlavní obsah

Krnovská nemocnice zkouší ivermektin

Krnov

Krnovská nemocnice chystá šetření o účincích léčby covidu-19 lékem Ivermektin. Nemocnice věří, že bude schopná udělat závěr o účincích tohoto léku na průběh onemocnění.

Krnovská nemocnice zahájila zkušební aplikaci léčby koronaviru lékem Ivermectin Video: TV Polar

 
Článek

„Ivermektin jsme dostali na konci minulého týdne. Už jsme ho podali několika pacientům,“ uvedl mluvčí Krnovské nemocnice Jiří Krušina. Dodal, že cílem této experimentální léčby je nová naděje pro pacienty s těžkým průběhem covidu-19.

Nemocnice by ráda zahájila šetření, které by pomohlo objasnit, jak je ivermektin účinný. Potřebuje sehnat dostatečný počet pacientů, kteří budou souhlasit s tím, že si nechají podat buď lék s ivermektinem, nebo placebo.

Účastníci by pochopitelně nevěděli, do jaké skupiny by byli zařazeni, ale nevěděli by to ani lékaři. Tuto informaci by měl pouze lékárník, který lék vydá.

„Pacient to nijak nepozná. Tobolky jsou stejné, ty, co jsou placebo, i ty s ivermektinem. Ví to jen lékárník, lékař to neví,“ řekl regionální TV Polar vedoucí laborant Jiří Nezval.

Foto: Petr Horník, Právo

Lék Huvemek, který obsahuje ivermektin, byl do ČR přivezen z Bulharska

Nemocnice má k dispozici 50 dávek léku. „K experimentálnímu použití tohoto léku jsme se rozhodli mimo jiné na základě toho, že každých deset minut v Česku zemře jeden člověk s covidem-19 a umírá každý pátý pacient přijatý s těžším průběhem onemocnění,“ řekl Právu ředitel Krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Pět bludů o ivermektinu

Koronavirus

Primář plicního oddělení Zbyněk Vrba předpokládá, že se najde skupina lidí, kterým lék pomůže. „Očekávám, že nikomu neublížíme a že se najde skupina lidí, kteří na tom léku budou profitovat.“

Václavec dodal, že v Krnově dávají šanci každému léku, který by mohl zmírnit těžký průběh této nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám