Hlavní obsah

Chlíbek: Školy nemohou čekat na nejnižší čísla

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát s otevřením škol zřejmě nebude čekat, až se divoké epidemické statistiky podaří zkrotit do nejnižších čísel. Podle předběžných odhadů ministerstev zdravotnictví a školství by se školy mohly otevřít pro některé skupiny žáků a studentů v půli dubna, kdy počet nových případů covidu bude ještě dosahovat několika tisíc denně. Podmínkou ale bude masívní testování učitelů, z nichž už většina bude proočkována, i žáků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog a děkan Univerzity obrany, Fakulty vojenského zdravotnictví Roman Chlíbek

Článek

Podle šéfa epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví a vakcinologa Romana Chlíbka nebude pro rozhodnutí, kdy otevřít školy, podstatné, aby se nové případy stlačily pod tisícovku. „Pokud bychom čekali, až bude nakažených míň než tisíc denně, tak se domnívám, že bychom ty školy už vůbec neotevřeli,“ řekl Právu Chlíbek.

„Pokud nechceme nechat děti do léta doma, tak musíme posílit všechny možnosti, tedy roušky, dezinfekce, přidat testování, očkovat učitele. A i když testování není stoprocentní, tak efekt přináší a je to lepší než nedělat nic,“ dodal.

V Rakousku se žáci druhého stupně ZŠ střídají v rámci rotačního systému ob dva dny po dvou skupinách. Každá skupina dostane před dvoudenním turnusem test. Pátý den mají všichni distanční výuku. Na prvním stupni chodí všichni žáci po celý týden, přičemž se třikrát týdně testují neinvazivními samostěrnými antigenními testy.

V Rakousku to jde. Děti chodí do školy, testují se a funguje to

Koronavirus

České ministerstvo zdravotnictví zatím počítá s tím, že se bude testovat pouze jednou týdně. „Naše skupina řekla, že z odborného hlediska je testování dvakrát týdně lepší, ale je otázka, jestli to je technicky vůbec zajistitelné,“ vysvětlil Chlíbek.

S testováním jedenkrát týdně však nesouhlasí ministerstvo školství. „V případě antigenního testování se vždy uvažovalo o pravidelném testování minimálně dvakrát týdně, což bylo také obsaženo ve vládou schváleném materiálu a kalkulaci pro nákup testů k plánovanému pilotnímu testování ve školách, které mělo proběhnout v březnu,“ sdělila Právu mluvčí resortu Aneta Lednová.

Online vyučování na 1. stupni? Stačí kolem hodiny denně, chce to i jiné aktivity, doporučuje MŠMT

Věda a školy

Resorty by tento týden měly své postoje k otevření škol slaďovat. Ministerstvo školství třeba ještě může pozměnit pořadník žákovských skupin, které budou nastupovat do škol nejdříve.

V novém systému by měli mít nejvyšší prioritu žáci prvního stupně, středoškoláci a vysokoškoláci v rámci praktické výuky a závěrečné ročníky SŠ. Návrat deváťáků už po­dle ministerstva školství na prioritě ztrácí.

Do hry ještě může vstoupit návrh na zavedení rotační vý­uky, kdy by se různé skupiny žáků ve školách ob týden střídaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám