Hlavní obsah

Školské odbory nadále požadují pro neučitelské profese růst výdělků o 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školské odbory dál požadují, aby se od ledna zvedly výdělky i nepedagogickým profesím. Prosazují navýšení o deset procent. Varují před propadem příjmů neučitelských pracovníků a jejich odchodem ze škol. Po úterním jednání školské tripartity to řekl předák školských odborů František Dobšík.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda školských odborů František Dobšík

Článek

Školská tripartita jednala mimo jiné o rozpočtu regionálního i vysokého školství na příští rok. Podle předsedy odborů by se další peníze mohly přesunout na odměňování případně ještě při projednávání rozpočtového zákona ve Sněmovně.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu na výdaje v příštím roce 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc a proti červnové rozpočtové verzi je to o 33,2 miliardy víc.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) už dříve řekl, že podoba rozpočtu není konečná a může se ve Sněmovně ještě upravit. Učitelé by si měli polepšit od ledna v průměru asi o 2500 korun. Průměrný učitelský plat by měl odpovídat 130 procentům průměrné mzdy, jak nařizuje zákon. Při výpočtu se bude vycházet z částek roku 2022.

Školským odborům se nelíbí, že peníze navíc dostanou učitelé v odměnách

Věda a školy

Celostátní průměrná mzda podle statistického úřadu byla loni 40 353 korun, průměrný plat v regionálním školství činil 48 200 Kč.

„Digitálně vařit se ve školních jídelnách nedá“

Podle Dobšíka navázání výpočtu na loňskou průměrnou mzdu učitelům nedorovná ani inflaci. Jako křivdu odboráři vnímají pak to, že by se nemělo příští rok přidat nepedagogickým pracovníkům. Na jejich výdělky má být o dvě procenta peněz méně.

„Díky digitalizaci agend můžete snižovat počty pracovníků a ostatním přidat, jak říkají ministři. Digitálně vařit ve školních jídelnách se ale nedá,“ podotkl Dobšík.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

Podle něj není možné v řadě škol neučitelské pracovníky propouštět, řada míst je totiž už teď neobsazených a kvůli nízkým výdělkům se nové síly nedaří získat. Školám chybí kuchařky, IT pracovníci či ekonomové, upřesnil šéf školských odborů.

Odboráři by nyní měli od ministerstva dostat další podklady. Podle nich se pak rozhodnou o dalším postupu.

Bek: Musíme zastavit růst počtu učitelů

Domácí

Podle ministra školství by se školy do budoucna měly slučovat do větších celků. Servisní služby by se zajišťovaly pro více škol najednou, daly by se tak snížit náklady. Odboráři s tím souhlasí. „Je to ale hudba budoucnosti,“ míní Dobšík.

Podotkl, že Česko má na obyvatele nejvíc obcí, stejně tak pak má i vysoký počet škol. Na jejich propojení a využívání společných služeb by se pak museli dohodnout starostové, dodal odborář.

Benda: Schůze o nedůvěře je úplně zbytečná

Domácí

Bek se tripartitního jednání neúčastnil. Kvůli jednání o nedůvěře vládě, které vyvolala opozice, byl ve Sněmovně.

Nula nestačí, protestovali akademici

Domácí

Reklama

Související články

Vysoké školy jdou do výstražné stávky

Vysoké školy napříč republikou se v úterý odpoledne kvůli nedostatku financí a mnohde chabým mzdám zapojí do hodinové stávky. Některé fakulty budou ve stávce...

Chystá se kariérní řád pro učitele

Ještě v tomto školním roce chce ministerstvo školství představit kariérní řád pro učitele. Příští rok si kantoři na penězích moc nepolepší, ale motivační...

Výběr článků

Načítám