Hlavní obsah

Nula nestačí, protestovali akademici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část vysokých škol napříč republikou se v úterý zapojila do výstražné hodinové stávky. Některé fakulty stávkovaly celý den. Akademici chtěli poukázat na dlouhodobě podfinancovaný sektor vysokého školství, jemuž podle nich chybí 10 miliard korun. Plánované zmražení rozpočtu na příští rok prý situaci nadále zhoršuje.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Protestní shromáždění kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol 17. října 2023 v Praze

Článek

„Poděkujme panu ministrovi, že si vykoledoval první stávku vysokých škol od sametové revoluce,“ vyhlásil před budovou ministerstva školství představitel iniciativy Hodina pravdy Kajetán Holeček k halasnému pobavení stovek účastníků protestní akce. Ty formálně zaštítil Vysokoškolský odborový svaz.

Řečníci pod okny sídla ministra školství Mikuláše Beka (STAN) ocenili, že protestů už se neúčastní jen humanitní a společenskovědní obory jako na jaře, kdy se jejich představitelé bouřili proti nízkým mzdám na úrovni prodavaček v potravinách. Tentokrát zaznívaly i hlasy z přírodovědných a lékařských fakult. „Nula nestačí,“ vyvolávali demonstranti.

Podporu vyjádřili i školské odbory i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Naší zbraní je solidarita,“ skandoval dav.

Vysoké školy jdou do výstražné stávky

Domácí

Epicentrem úterní symbolické stávky byla Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, která stála za jarními nepokoji a která strhla k demonstracím další fakulty. Tehdy chtěli akademici humanitních a společenskovědních oborů upozornit na nízké mzdy, kdy třeba docent má plat na úrovni prodavačky v potravinách.

Rodiče by měli slyšet, že časem nebude, kdo by učil jejich děti
Petr Pavlík, odborář

V úterý už se volalo po obecném navýšení rozpočtu školství, jemuž podle organizátorů chybí 10 miliard, přičemž kvůli nízkým platům odcházejí akademici do zahraničí, do soukromého sektoru anebo učit na střední i základní školy, kde mají šanci na lepší podmínky.

Ve 14:00, kdy byla zahájena stávka i v ostatních školách, se sešly stovky akademiků před budovou Filozofické fakulty v Praze. Mezi nimi i demonstranti z univerzit v Hradci Králové, Pardubic, Plzně či Olomouce. Nad hlavami se skvěly transparenty s nápisy „Nechci být prioritou na věky věků“, „Fiala, Bek, Stanjura, budoucnost je ponurá“, „Dobrým pocitem si nezatopíš“ nebo „Škola hrou na přežití“.

„Nejméně tři miliardy“

Po projevech podpory od představitelů dalších škol a třeba i slovenských vysokoškolských odborů se shromáždění vydalo přes Vltavu za zvuku improvizovaného orchestru a dalších hudebníků k ministerstvu školství, kde se ohlásilo slovutným „Už jsme tady“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Akademici chtěli protestem poukázat na podfinancované vysoké školství

Předseda koordinační odborové rady Univerzity Karlovy a někdejší náměstek ministerstva školství Petr Pavlík (ČSSD) před stávkou řekl novinářům, že neočekávají, že by už v dalším roce měl být „dluh“ 10 miliard dorovnán.

„Nechceme být nerozumní, ale chceme plán. Už v tomto roce by to měly být tři čtyři miliardy navíc a v každém dalším by se měl rozpočet o jednotky miliard nadále navyšovat. Tak abychom se dostali na úroveň průměru OECD,“ uvedl.

„Dnes už si všichni včetně rektorů uvědomujeme, že to vláda se vzděláním nemyslí tak, jak říká. Pokud nebude jednat, není to poslední stávka. Rodiče by měli slyšet, že časem nebude, kdo by učil jejich děti. Budeme dál bít na poplach,“ uzavřel.

Vysoké školy mají dostat příští rok navíc 1,3 miliardy korun

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám