Hlavní obsah

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanské oblasti

Oslava ruských vojenských úspěchů na Ukrajině ze strany ruských kosmonautů na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) je v zásadním rozporu s hlavním účelem orbitální laboratoře. V prohlášení to uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: AFP PHOTO / Russian space agency Roscosmos / handout, Profimedia.cz

Fotografie zveřejněná ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos. Jsou na ní vidět ruští kosmonauté (zleva) Sergej Korsakov, Oleg Artěmjev a Denis Matvějev, jak se usmívají a v rukou drží vlajku luhanských separatistů.

Článek

Ruští kosmonauté v pondělí oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami. Vesmírná korporace Roskosmos zveřejnila snímky, na nichž ruská posádka pózuje s vlajkami proruských – luhanských i doněckých – separatistů.

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Věda a školy

Rusko samostatnost samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) a Doněcké lidové republiky (DNR) uznalo krátce předtím, než v únoru vojensky napadlo Ukrajinu. Útok odůvodnilo mj. potřebou chránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo před údajným útlakem Kyjeva.

NASA v prohlášení rozhodně odmítla „využití Mezinárodní vesmírné stanice pro politické účely“.

Podpora války proti Ukrajině je podle úřadu „v zásadním rozporu s hlavní funkcí stanice, kterou je rozvoj vědy a techniky pro mírové účely“.

Vzácná reakce na Roskosmos

Americký list The Washington Post připomíná, že jde ze strany NASA o poměrně vzácný komentář na adresu ruské agentury Roskosmos. Podle listu se americký úřad od začátku ruské invaze na Ukrajinu snaží zachovat předchozí úroveň spolupráce s Ruskem na ISS, kde obě země působí více než 20 let.

Evropská agentura posiluje spolupráci s NASA na průzkumu Měsíce. Řeší se i Mars

Věda a školy

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin necelé tři týdny po začátku války na Ukrajině pohrozil Západu „pádem ISS“, pokud zůstanou v platnosti protiruské sankce.

Ruská kosmická agentura otevřeně vyhrožuje Muskovi

Válka na Ukrajině

Na ISS jsou teď tři ruští kosmonauté – Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov. Doplňují je tři američtí astronauté z NASA – Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren – a jejich italská kolegyně z Evropské kosmické agentury (ESA) Samantha Cristoforettiová.

Astronauti mají po návratu z vesmíru problém s obnovou kostní hmoty, zjistila studie

Věda a školy

I přes válku a napětí na Zemi spolu podle dřívějšího prohlášení šéfky programu NASA pro lety lidí do vesmíru Kathy Luedersové američtí a ruští kosmonauté stále hovoří. „Pořád spolu trénujeme. Pořád spolu pracujeme,“ uvedla Luedersová.

Dodala však, že situaci bude potřeba monitorovat.

Proruští separatisté se chystají soudit stovky ukrajinských zajatců, hlavně z pluku Azov

Evropa

Výběr článků

Načítám