Hlavní obsah

Ztraceno ve vesmíru: Astronauti po osmi měsících našli na ISS chybějící rajče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) po dlouhých osmi měsících plných tajemství a divokých obvinění konečně vyřešili záhadu ztraceného rajčete. To nevysvětlitelně zmizelo beze stopy letos v zimě, astronaut Francis Rubio byl podezříván z toho, že ho snědl.

Foto: NASA

Frank Rubio (vpravo) a rajče na ISS

Článek

O nálezu informoval tento týden server space.com s odkazem na astronauty pobývající na kosmické stanici.

„Náš dobrý kamarád Frank Rubio byl dlouhou dobu obviňován, že rajče snědl. Nyní ho můžeme obvinění zprostit. Našli jsme to rajče,“ uvedla tento týden podle space.com astronautka Jasmin Moghbeliová během živého vysílání k pětadvacetiletému výročí ISS ve vesmíru. Jak a kde se na více než stometrové stanici ani ne třícentimetrové rajče ztratilo a opět našlo, však neupřesnila.

Rajče bylo součástí experimentu, ve kterém astronauté na ISS pěstují zeleninu v mikrogravitaci, aby zjistili, zda by ji bylo možné využít při delších misích. Každý z astronautů dostal svůj vypěstovaný podíl, Rubiovi ale zmizel. Hledání malého plodu moc nepomáhalo, že je na ISS zhruba sedmnáctiprocentní vlhkost, takže už tak malé rajče bylo navíc velmi seschlé.

Rubio, který se vrátil na Zemi koncem září po 371 dnech, což je rekordně dlouhý pobyt amerického astronauta na ISS vůbec, si tak může oddechnout. Na tiskové konferenci po přistání ztráty rajčete litoval a s nadsázkou mluvil o tom, že se bojí, že bude navždy poznamenaný jako zloděj rajčat.

„Doufám, že to někdy někdo najde. Tu malou scvrklou věc,“ řekl v září novinářům. „Byl jsem si dost jistý, že jsem rajče zajistil suchým zipem tam, kam jsem měl. Ale když jsem se vrátil, bylo pryč,“ dodal s tím, že hledáním malé bobulky strávil asi dvacet hodin.

Země má novou oběžnici, astronautkám z ISS uletěla schránka s nářadím

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám