Hlavní obsah

Bývalý manažer Roskosmosu utekl z Ruska kvůli obvinění ze zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Ruska utekl bývalý vrcholový manažer státní korporace Roskosmos Vladimir Meškov, který čelí obvinění ze zpronevěry 600 milionů rublů (141 milionů korun) z rozpočtu na rekonstrukci vědeckého střediska raketového a kosmického průmyslu. Informuje o tom ve čtvrtek list Kommersant, aniž by upřesnil, kdy k útěku mělo dojít.

Foto: Profimedia.cz

Výstava Roskosmosu. Na snímku uprostřed ruský raketový motor na kapalné pohonné látky RDO 169A

Článek

Meškov zastával také funkci náměstka zmocněnce ruského prezidenta Vladimira Putina v Privolžském kraji, upozorňuje Kommersant.

Moskva vydala na top manažera mezinárodní zatykač. Ruská prokuratura rovněž rozhodla o jeho vzetí do vazby na dobu dvou měsíců od okamžiku, kdy bude vydán do Ruska nebo zatčen na ruském území.

Bývalý šéf odboru výstavby Roskosmosu si měl přisvojit peníze určené na rekonstrukci Vědecko-výzkumného institutu raketového a kosmického průmyslu (NIC RKP), který má v Roskosmosu na starosti zkoušky raketových motorů na kapalné pohonné látky.

Meškov je jedním z obviněných v rámci kauzy z roku 2019. Ruská generální prokuratura tehdy shledala, že z 3,2 miliardy rublů rozpočtových prostředků určených na realizaci státní zakázky mezi zadavatelem NIC RKP a firmou Moskapstroj byla ukradena zhruba miliarda.

Konkrétně z 1,5 miliardy rublů, které obdržela společnost Moskapstroj, zmizela prakticky okamžitě po oznámení vítěze tendru na účtech fiktivních firem více než miliarda rublů, napsal list Kommersant.

Moskapstroj v únoru 2020 vyhlásil bankrot. Podle vyšetřovatelů firma zrealizovala pouze tři procenta objednaných prací.

Šéf Roskosmosu: V závodech o dobytí Měsíce musíme pokračovat

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám