Hlavní obsah

Vozítko NASA bude pátrat po vodě u měsíčního kráteru Nobile

Washington

Vesmírná agentura NASA vybrala na Měsíci lokalitu, kde má za dva roky začít pátrat po vodě a dalších zdrojích robotické vozítko VIPER. Místem přistání roveru amerického kosmického úřadu bude západní okraj kráteru Nobile na jižním lunárním pólu.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo přistání roveru na jižním pólu MěsíceVideo: NASA's Ames Research Center

 
Článek

Dopravení Viperu na Měsíc svěřila NASA, jak informovala na svém webu, dvěma soukromým firmám. Bezproblémové usazení vozítka na měsíční povrch má v roce 2023 zajistit přistávací modul Griffin společnosti Astrobotic.

Griffina s Viperem předtím vynese do vesmíru již prověřená raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX.

Jedno z nejchladnějších míst

Měsíční jižní pól je podle expertů jednou z nejchladnějších oblastí sluneční soustavy, připomíná NASA. Žádné předchozí mise tento kout Měsíce přímo na povrchu nezkoumaly. Vědci oblast prozatím studovali jen pomocí přístrojů pro dálkový průzkum, jako je např. družice NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

NASA dokončuje sestavování rakety, která poletí na Měsíc

Věda a školy

Na základě dosud získaných údajů odborníci dospěli k závěru, že v trvale zastíněných regionech poblíž lunárních pólů se nachází led a také další možné zdroje (vody).

Konkrétně Nobile je impaktní kráter, který vznikl při srážce Měsíce s jiným menším kosmickým tělesem. A téměř trvale se nachází ve stínu, což umožňuje přítomnost ledu, píše NASA.

Hornatá oblast u západního okraje kráteru Nobile byla pro přistání vybrána díky terénu, který je pro VIPER přístupný, a také vzhledem k řadě blízkých, vědecky zajímavých lokalit, a to včetně oblastí ležících v trvalém stínu.

„Až bude VIPER na měsíčním povrchu, poskytne skutečná měření z místa ohledně přítomnosti vody a dalších zdrojů na jižním pólu Měsíce, oblasti kolem kráteru Nobile se zdají být nejslibnější v tomto vědeckém úsilí,“ uvedl šéf vědeckých misí NASA Thomas Zurbuchen.

Česká společnost se zúčastní mise na Měsíc, dodá detektory

Věda a školy

„Data, která VIPER pošle zpět, poskytnou lunárním vědcům na celém světě další pohled na kosmický původ, vývoj a historii našeho Měsíce. Pomohou také informovat budoucí mise Artemis na Měsíci i mimo něj tím, že nám umožní lépe porozumět lunárnímu prostředí v těchto dříve neprobádaných oblastech,“ doplnil.

NASA kvůli žalobě zastavila práce na lunárním modulu SpaceX

Jak jsme již psali, americká vesmírná agentura v srpnu pozastavila práce na lunárním modulu se společností SpaceX Elona Muska. Učinila tak kvůli žalobě konkurenční firmy Blue Origin Jeffa Bezose, která se týká rozhodnutí NASA uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně se SpaceX.

Soudce stanovil slyšení na 14. října, NASA pozastavila práce na modulu do 1. listopadu.

NASA kvůli žalobě Bezosovy firmy zastavila práce na lunárním modulu SpaceX

Věda a školy

Samotný program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany v roce 2024 opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy roku 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám