Hlavní obsah

Austrálie vyrobí pro NASA vozítko, které bude na Měsíci pátrat po kyslíku

Austrálie vyrobí pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) poloautonomní vozítko, které by - nejdříve tedy až v roce 2026 - mělo začít hledat kyslík na Měsíci. Jeho technologie je odvozena od dálkového ovládání nákladních vozů, napsala agentura AP. Mezinárodní partnerství jsou pro budoucí lunární mise Artemis důležité, uvedla NASA na webu.

Foto: NASA

Ilustrační obrázek. Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu.

Článek

Dvacetikilogramové vozítko bude odebírat vzorky hornin obsahující oxidy, které bude následně extrahovat jiné zařízení patřící NASA, jak stojí v prohlášení australské vlády.

Kyslík získaný z lunárního povrchu byl mohl v konečném důsledku umožnit trvalý pobyt lidské posádky na Měsíci a podpořit i budoucí mise k Marsu.

Americký program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany v roce 2024 opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy roku 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena.

Ovládat na vzdálenost 1600 km obří nákladní vozy

Zástupce Australské vesmírné agentury Anthony Murfett uvedl, že na NASA udělala dojem technologie, která umožňuje ovládat na vzdálenost až 1600 kilometrů obří nákladní vozy určené k přepravě železné rudy z dolů v severozápadní Austrálii.

Rover Perseverance poprvé vyrobil na Marsu kyslík

Věda a školy

Šéf NASA Bill Nelson uvedl, že dohoda posílí spolupráci mezi Spojenými státy a Austrálií na objevování vesmíru, která trvá už více než 50 let.

Pátrání po vodě v chladném kráteru Nobile

V září americký kosmický úřad oznámil, že vybral na Měsíci lokalitu, kde má za dva roky začít pátrat po vodě a dalších zdrojích robotické vozítko VIPER. Místem přistání roveru bude západní okraj kráteru Nobile na jižním lunárním pólu, přičemž měsíční jižní pól je podle vědců jednou z nejchladnějších oblastí Sluneční soustavy.

Vozítko NASA bude pátrat po vodě u měsíčního kráteru Nobile

Věda a školy

Dopravení roveru na Měsíc svěřila NASA dvěma soukromým firmám. Bezproblémové usazení vozítka na měsíční povrch má v roce 2023 zajistit přistávací modul Griffin společnosti Astrobotic. Griffina s VIPERem předtím vynese do vesmíru již prověřená raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám