Hlavní obsah

Pražské planetárium muselo vypsat nový tendr na projekční systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské planetárium muselo kvůli námitkám jedné z firem zrušit tendr na nový projekční systém a vypsat nový. Uvedla to mluvčí Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Dominika Šimoňaková. Harmonogram plánované rekonstrukce to podle ní nenaruší, větší část planetária ve Stromovce se má návštěvníkům na zhruba rok uzavřít 14. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský park Stromovka. Na snímku z 20. října 2022 planetárium

Článek

Výměna projekčního systému a rekonstrukce podle informací planetária vyjde až na 300 milionů korun.

„Bohužel, jedna firma zkomplikovala celé výběrové řízení, opakovaně podávala stížnosti. Vypsalo se tedy nové výběrové řízení dne 1. dubna. Výsledek bude zřejmý v období letních prázdnin. Naše práce to zatím neohrožuje, do podzimu se demontuje starý projekční systém,“ sdělila mluvčí.

Desítky milionů diod

Při modernizaci plánuje planetárium vyměnit stávající dosluhující projekční systém za novou LED technologii, projekci obrazu nově zajistí 45 milionů diod rozmístěných po celé kopuli. Výhodou nového systému je podle planetária vysoká životnost 25 let, vysoký kontrast a nižší náklady na údržbu.

Noční obloha, koncerty, interaktivní show. Pražské planetárium se stane nejmodernějším na světě

Věda a školy

Podle dřívějších informací jde pouze o několik let existující technologii a její instalací se pražské planetárium stane největším planetáriem na světě, které ji bude využívat. Současný projekční systém byl nainstalován v roce 2009 a je už podle zástupců města a planetária na konci životnosti.

Rekonstrukce čeká i celý sál včetně jeviště a hlediště, rozvody, vzduchotechniku a systém vytápění.

V době rekonstrukce by se planetárium nemělo uzavřít zcela, ale v případě, že to práce dovolí, zůstane přístupná výstava ve foyer, tzv. simulatorium v podzemí, obchod s dárkovými předměty a pokračovat by měly i workshopy pro školy. V běžném provozu budou také Štefánikova hvězdárna na Petříně a hvězdárna Ďáblice.

Pražské planetárium ve Stromovce bylo otevřeno v roce 1960 a patří mezi 50 největších v Evropě. Nabízí program pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Pod Hvězdárnu a planetárium hlavního města Prahy spadá i Štefánikova hvězdárna, která byla zprovozněna v roce 1928, a hvězdárna v Ďáblicích z 50. let minulého století.

Sonda JUICE, na které se podíleli Češi, má k Jupiteru odstartovat 13. dubna

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám