Hlavní obsah

Sonda JUICE, na které se podíleli Češi, má k Jupiteru odstartovat 13. dubna

Start evropské mise JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), na které se významně podílejí i čeští vědci a firmy, je naplánován na 13. dubna. Příslušná sonda Evropské kosmické agentury (ESA) bude vypuštěna z kosmodromu v jihoamerické Francouzské Guyaně pomocí rakety Ariane 5. K planetě Jupiter má aparát dorazit v roce 2031.

Foto: ESA

Sonda JUICE u Jupiterova měsíce Europa (ilustrační obrázek)

Článek

„Start rakety se sondou JUICE je naplánován na čtvrtek 13. dubna ve 14:12 SELČ,“ potvrdil pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Hledání oceánů i případného života na měsících

Cílem mise JUICE jsou podrobná pozorování plynného obra Jupiteru a tří jeho největších měsíců – Ganymedes, Callisto a Europa –, na kterých se předpokládá výskyt oceánů a možná také života. Po svém startu zamíří mise JUICE s pomocí série gravitačních průletů kolem Země a Venuše k největší planetě Sluneční soustavy. K Jupiteru přiletí v roce 2031. Roku 2034 se má stát první kosmickou lodí, která bude obíhat měsíc jiné planety než Země.

Do přípravy a vývoje jednoho z vědeckých přístrojů mise, zařízení pro výzkum rádiových a plazmových vln v prostředí Jupiteru (Radio and Plasma Wave Investigation – RPWI), se v rámci široké mezinárodní spolupráce zapojila především dvě tuzemská pracoviště: týmy z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a z Astronomického ústavu AV ČR.

Ukrajinský letoun ve službě ESA. Mise s českou účastí odstartuje k Jupiteru v dubnu

Věda a školy

Hlavním úkolem tohoto přístroje bude stanovit parametry potřebné pro analýzu vzniku a šíření elektromagnetických vln v plazmatu uvnitř magnetosféry planety Jupiter, v okolí jeho ledových měsíců a v magnetosféře měsíce Ganymeda.

  • Tým z ústavu fyziky atmosféry navrhl a postavil pro přístroj RPWI analyzátor elektromagnetických vln, dostal se navíc přímo do užšího vedení přístroje RPWI. Ústav se zapojuje rovněž do vědeckých pracovních skupin mise, ve kterých se účastní přípravy výzkumu Jupiteru se zaměřením na elektromagnetické detekce výbojů v jeho atmosféře, a hlavně na elektromagnetickou radiaci v magnetosféře planety i na přípravy výzkumu jeho měsíců.
Foto: ÚFA AV ČR

Analyzátor elektromagnetických vln vyvinutý v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR

  • Vývojový tým z astronomického ústavu zajistil pro přístroj RPWI dodání dvojice speciálních napájecích zdrojů s extrémně nízkým šumem. Přímý přístup k naměřeným datům z mise JUICE hodlají astronomové využít zejména k jejich srovnání s vlastním numerickým modelem popisujícím působení měsíců planety Jupiter na jeho rozsáhlou magnetosféru. Získané poznatky se využijí k prohloubení znalostí o geologických vlastnostech a struktuře měsíců Jupiteru.
Foto: AsÚ AV ČR

Napájecí zdroj přístroje RPWI vyvinutý v Astronomickém ústavu AV ČR

Na vývoji a výrobě komponent pro přístroj RPWI se podílela i řada českých společností. Např. pro analyzátor elektromagnetických vln vyvinutý vědci z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR zajišťovala osazení elektronických součástek včetně příslušných testů kvality brněnská firma G.L. Electronic.

Pražský Výzkumný a zkušební letecký ústav zajišťoval kontrolu a řízení kvality při vývoji a testování napájecího zdroje RPWI vyvinutého v Astronomickém ústavu AV ČR.

Astronomové objevili 12 nových měsíců planety Jupiter, má jich celkem 92

Věda a školy

Kromě vědeckých přístrojů se české firmy podílely i na vývoji samotné sondy. Pro anténu, která zajistí komunikaci mezi sondou a Zemí, dodala elektronickou jednotku firma BD Sensors-CSRC Space Division z Kroměříže.

Odborníci z Ústavu přístrojové techniky AV ČR pak testovali tepelné vlastnosti speciálního povlaku do vesmírného prostředí pro sondu.

Projekty za 160 milionů Kč

„Účast na misi potvrzuje, že Česká republika má pevné místo v celoevropské spolupráci v kosmickém výzkumu. Z dosavadních projektů, kterých se ČR účastnila, doletí hardware na misi JUICE vůbec nejdál, což znamená obrovské nároky na kvalitu dodávaných komponent, které musí bezchybně fungovat v nehostinném prostředí kosmického prostoru a vysoké radiace v okolí Jupiteru po řadu let bez možnosti jakékoli opravy,“ shrnula ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu na ministerstvu školství Radka Wildová.

Na měsíci Jupiteru může být život

Věda a školy

Právě MŠMT s „požehnáním“ od vědců minulý týden zveřejnilo o blížícím se startu mise tiskovou zprávu. Podrobněji popisuje i zapojení českých firem.

V Česku byly pro tuto misi vesmírné agentury ESA realizovány projekty a zakázky za 160 milionů korun (6,55 milionu eur), které byly financovány z příspěvku školského resortu.

Foto: ESA

JUICE se připravuje ke startu v kosmodromu ve Francouzské Guyaně

Ve skleněných kuličkách na povrchu Měsíce je voda

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám