Hlavní obsah

Poslední výměna baterií. Astronauti opět vystoupili z ISS

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtá a poslední pracovní směna astronautů amerického úřadu NASA Christophera Cassidyho a Roberta Behnkena vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) věnovaná nejen instalaci nových lithium-iontových baterií, jež vylepší energetický systém orbitálního komplexu, začala ve čtvrt na dvě odpoledne našeho času. Ve volném kosmickém prostoru by měli strávit šest až sedm hodin.

Živě: Astronauti dokončují výměnu bateriíí vně ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Nynější úterní výstup mimo vnitřní prostory ISS a následná „vesmírná procházka“ má završit tři a půl roku trvající práce na zlepšení staničního energetického systému, uvádí NASA. Odteď by už měla být laboratoř na oběžné dráze energeticky zajištěná až do konce svého provozu.

Podle plánu měli velitel stanice Cassidy spolu se svým kolegou Behnkenem přepnout své skafandry na vnitřní baterie, čím se tyto mise vždy oficiálně zahajují, ve 13:35 SELČ, stalo se tak ale již ve 13:12. Poté vyšli ven z přechodové komory Quest.

Behnken je veden jako člen posádky číslo 1 a na skafandru má červené pruhy, Cassidy je „dvojka“ a bez pruhů.

Stihnout to před návratem Crew Dragonu

Kromě instalace posledních lithium-iontových baterií místo starých nikl-vodíkových čekaly na dvojici i další úpravy u solárních panelů na staničním nosníku či natahování potřebných kabelů. Rovněž mají nastavovat modul Tranquility pro budoucí instalaci nové přechodové komory NanoRacks.

Astronauti z ISS jdou na sedm hodin ven. Dokončují výměnu baterií vně stanice

Věda a školy

Jak už dříve připomněla agentura AP, tak NASA chce, aby tyto práce byly dokončeny dříve, než se Behnken v srpnu vrátí na Zemi na palubě lodi Crew Dragon Endeavour – toto první soukromé pilotované plavidlo od firmy SpaceX dopravilo Behnkena spolu s Douglasem Hurleym na ISS 31. května.

Foto: NASA

V levé části je astronaut Robert Behnken během svého minulého výstupu do volného kosmu, kdy spolu s velitelem ISS Christopherem Cassidym měnil baterie na staničním nosníku S6 (rovněž na snímku), na kterém jsou i solární panely.

Kromě výše zmíněných tří Američanů jsou na palubě ISS ještě dva ruští kosmonauti: Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám