Hlavní obsah

Astronauti z ISS jdou na sedm hodin ven. Dokončují výměnu baterií vně stanice

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek po 13. hodině SELČ začala třetí pracovní směna astronautů NASA Christophera Cassidyho a Roberta Behnkena vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Věnovaná je instalaci nových lithium-iontových baterií místo starých nikl-vodíkových, aby se vylepšil energetický systém orbitálního komplexu. Ve volném vesmíru by astronauti měli strávit až sedm hodin.

Živě: Astronauti dokončují vně ISS opravu bateriíVideo: NASA TV

 
Článek

Posádka ISS pracuje na postupném dokončení výměny baterií. Behnken s velitelem stanice Cassidym se na svůj aktuální výstup pečlivě připravovali a již o den dříve zkontrolovali přechodovou komoru Quest, kterou se z laboratoře na oběžné dráze vychází ven do otevřeného kosmického prostoru.

Jejich americký kolega Douglas Hurley jim pomohl do skafandrů. Přepnutím skafandrů astronautů na vnitřní baterie vždy „vesmírná procházka“ oficiálně začíná, stalo se tak již ve 13:10 SELČ, byť původně avizovaný čas zahájení mise byl 13:35.

Jde o první ze dvou posledních výstupů na dokončení vylepšení energetického systému ISS.

Výměna nikl-vodíkových baterií, která započala už před více než třemi roky, se má definitivně dokončit při následující plánované misi mimo vnitřní prostory ISS v úterý 21. července. Až budou všechny baterie nainstalovány, měla by být kosmická stanice energeticky zajištěná až do konce své životnosti.

Astronauti se opět vznášeli u ISS, aby vyměnili baterie

Věda a školy

Američtí astronauti vyrazili na procházku do otevřeného kosmu

Věda a školy

Astronauti pak mají příští týden také nastavit staniční modul Tranquility pro nadcházející instalaci přechodové komory NanoRacks.

Návrat lodi Crew Dragon

Jak připomněla agentura AP, úřad NASA chce, aby tyto práce s bateriemi byly dokončeny dříve, než se Behnken v srpnu vrátí na Zemi na palubě lodi Crew Dragon Endeavour - toto první soukromé pilotované plavidlo od firmy SpaceX dopravilo Behnkena spolu s Hurleym na ISS 31. května.

Crew Dragon se na Zemi vrátí v srpnu, očekává NASA

Věda a školy

Další členové posádky, ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, mezitím pokračují ve vědeckém zkoumání dlouhodobých účinků mikrogravitace (tedy stavu beztíže) na lidské tělo. Ruské duo shromáždilo vzorky krve a slin pro potřeby několika studií zaměřených na potenciální úbytek kostní hmoty a vliv pobytu ve vesmíru na imunitní systém.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám