Hlavní obsah

Astronauti se opět vznášeli u ISS, aby vyměnili baterie

ISS (oběžná dráha)

Američtí astronauti Christopher Cassidy a Robert Behnken při středeční šestihodinové pracovní směně vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po necelém týdnu pokračovali v instalaci lithium-iontových baterií. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti vně ISS pokračovali s výměnou baterií Video: AP

 
Článek

Dvojice nejen úspěšně připojila další baterii na své místo, ale rovněž přemístila starou nikl-vodíkovou na jednu z vnějších plošin, kde je připravena na pozdější likvidaci. Uvolnila také šrouby u dalších nikl-vodíkových baterií, které jsou určeny k výměně.

Modernizace bateriového systému, která stanici poskytne lepší a efektivnější kapacitu, začala v lednu 2017. Práci by měli Cassidy s Behnkenem dokončit ještě tento měsíc při dalších dvou výstupech do otevřeného kosmického prostoru. Až budou všechny baterie nainstalovány, měla by být ISS energeticky zajištěná až do konce své životnosti.

Minule uletělo zrcátko, nyní žádný problém

Pro oba byl středeční pobyt ve volném vesmíru v pořadí osmý. Velitel stanice Cassidy ve vakuu dosud strávil 43 hodin a 22 minut, Behnken 49 hodin a 41 minut.

Američtí astronauti vyrazili na procházku do otevřeného kosmu

Věda a školy

Aktuální výstup se obešel bez komplikací, při tom předchozím minulý týden Cassidymu ulétlo zrcátko, které měl upevněné na zápěstí rukávu skafandru, misi to ale nijak negativně nepoznamenalo.

Jak připomíná agentura AP, úřad NASA chce, aby tyto práce s bateriemi byly dokončeny dříve, než se Behnken v srpnu vrátí na Zemi na palubě lodi Crew Dragon Endeavour - toto první soukromé pilotované plavidlo od firmy SpaceX dopravilo Behnkena spolu s kolegou Douglasem Hurleym na orbitální komplex 31. května.

Crew Dragon se na Zemi vrátí v srpnu, očekává NASA

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám