Hlavní obsah

Posádka vesmírné stanice zachytila, jak hurikán Ian udeřil na Floridu

Ve středu udeřil na americkou Floridu hurikán Ian. Nově zveřejněné video pořízené ten den z paluby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ukazuje, jak tento „hurikán století“ doslova zaútočil poblíž floridského města Fort Myers. Informoval o tom vesmírný úřad NASA.

Hurikán Ian zachycený z ISSVideo: Reuters

 
Článek

Záběry z oběžné dráhy zprostředkovala agentura Reuters.

Hurikán Ian zasáhl ve středu plnou silou západní pobřeží amerického státu Florida, a to průměrnou rychlostí větru 250 km/h. Podle meteoroložky Dagmar Honsové je to neobvyklé. „Většinou je totiž hurikány zasaženo východní pobřeží,“ připomněla pro Novinky.

„Kromě ničivých poryvů větru přináší přívalový déšť (lokálně může spadnout až 300 mm), vysoké vlny na pobřeží, vyloučená nejsou ani tornáda,“ zmínila.

USA zasáhl „hurikán století“ Ian

Zahraniční

Podle meteorologů to skutečně bude asi hurikán století, tedy nejsilnější bouře, která na USA udeřila za posledních 100 let.

Téměř dva miliony lidí jsou bez elektřiny, ulice jsou zaplavené, stromy vyvrácené. Navíc už přes 4000 letů mířících do Spojených států či ze země bylo kvůli hurikánu zrušeno.

V srpnu panoval nezvyklý klid

„V srpnu byla hurikánová sezona neobvykle klidná, během září se ale ‚rozjela‘,“ poznamenala k tomu Honsová.

Konkrétně Ian podle ní vznikl v teplých vodách Atlantiku, přičemž už před příchodem na Kubu dosáhl intenzity 3. stupně, tj. silného hurikánu.

NASA kvůli hurikánu poslala měsíční raketu zpět do hangáru

Věda a školy

„Hurikán Floridu přechází od západu na východ - vrátí se tedy nad Atlantik, kde zeslábne na 1. stupeň hurikánu a postupně na tropickou bouři. V sobotu se dostane nad Jižní Karolínu, kde bude i nadále slábnout,“ popsala odbornice.

Typická atlantická hurikánová sezona produkuje kolem 14 pojmenovaných tropických systémů ročně, z toho sedm z nich zesiluje hurikány a tři z nich dosahují na Saffirově-Simpsonově stupnici třetí nebo vyšší kategorie, tedy rychlosti větru přes 170 km/h.

Úchvatné záběry z kosmu. Astronaut natočil Indický oceán zahalený polární září

Věda a školy

Doposud nejaktivnější byla - od počátku sledování v roce 1851 - hurikánová sezona roku 2020. Jedním z hlavních faktorů je teplá voda v Atlantiku - Mexický záliv byl prohřátý až na 32 °C, rovněž atmosféra nad Atlantikem přinášela vhodné podmínky pro vznik bouřkové oblačnosti. A do třetice k zeslabení střihu nad Atlantikem vedl vývoj La Niña, což umožnilo rychlejší vývoj tropických cyklon.

  • La Niña je oceánský a atmosférický jev, který je chladnějším protějškem jevu El Niño, jako součást širšího klimatického modelu El Niño - Jižní oscilace (ENSO).
  • Během období La Niña bývá povrchová teplota moře ve východní rovníkové části středního Tichého oceánu nižší než obvykle o 3 až 5 °C. Výskyt jevu La Niña přetrvává nejméně pět měsíců. Má rozsáhlý vliv na počasí na celém světě, především v Severní Americe, ovlivňuje zároveň období hurikánů v Atlantiku a Tichém oceánu, kdy se v důsledku nízkého střihu větru a vyšším teplotám povrchu moře vyskytuje více tropických cyklón v Atlantické pánvi, zatímco v Pacifiku se tropická cyklogeneze snižuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám