Hlavní obsah

NASA kvůli hurikánu poslala měsíční raketu zpět do hangáru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Americká vesmírná agentura NASA se kvůli hurikánu Ian, který má udeřit na Floridě, rozhodla přemístit raketu SLS (Space Launch System) mise Artemis zpět do hangáru, konkrétně do montážní haly jménem VAB (Vehicle Assembly Building). NASA o rozhodnutí informovala v pondělí, k přesunu stroje došlo v úterý.

Foto: Joel KOWSKY / AFP, Profimedia.cz

Nosná raketa SLS na odpalovací rampě, ze které byla opět odvezena.

Článek

Raketa SLS s modulem Orion bez posádky měla podle původního plánu vzlétnout z floridského Kennedyho vesmírného střediska již na konci srpna, posledním termínem pro start bylo toto úterý, 27. září.

NASA kvůli tropické bouři znovu odložila start nové rakety k Měsíci

Zahraniční

Už v sobotu ale NASA oznámila, že start nepilotované mise musí kvůli hurikánu znovu odložit. Předpovědi počasí pro danou oblast nejsou optimistické.

Start až v listopadu?

Úřad zatím neoznámil nové datum plánovaného startu.

V sobotu nicméně uvedl, že pokud bude muset SLS odtáhnout zpět do hangáru, může to znamenat odklad startu až na listopad.

„Nejbližší možný termín startu je 17. října a v daném období je možné do 31. října startovat sedmkrát ke krátké misi a pětkrát k dlouhé,“ doplnil k tomu na Twitteru tuzemský odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Ovšem je právě otázkou, zda se to vůbec v říjnu zvládne.

KOMENTÁŘ: Kosmické potíže USA – Alex Švamberk

Komentáře

Aktuální úterní přesun rakety ze startovacího panelu zpět do více než šest kilometrů vzdálené budovy VAB bylo možné sledovat živě na streamu. S raketou se začalo hýbat kolem páté hodiny ráno našeho času, na cestu se vydala v 5:21 SELČ. Její příjezd do hangáru má být vidět zde.

První odklady způsobily technické potíže

První dva odklady v srpnu a v září způsobily technické potíže s chlazením jednoho ze čtyř raketových motorů a posléze s únikem tekutého vodíku při tankování.

NASA zrušila i druhý pokus o start k Měsíci. Raketa se vrátí do montážní haly

Věda a školy

Při testovací misi Artemis I má Orion bez posádky obkroužit zemskou družici a vrátit se na Zemi. V případě úspěchu mají následovat cesty k Měsíci s posádkou. Podle současného plánu má modul Orion s posádkou obletět Měsíc v roce 2024 a při misi Artemis III mají na jeho povrchu –⁠ ne dříve než v roce 2025 –⁠ stanout dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám