Hlavní obsah

OSN: Všechny školy by měly zůstat otevřené, ale dbát na prevenci

– Ženeva

Všechny školy by měly zůstat otevřené a přijmout taková opatření, aby v nich hrozilo co nejmenší riziko nákazy covidem-19, uvedly evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF) pro Evropu a Střední Asii. Varují před vysoce nakažlivou koronavirovou variantou delta a vyzývají k ochraně fyzického i duševního zdraví dětí, především těch nejzranitelnějších.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pandemie způsobila nejkatastrofálnější narušení vzdělávání v historii. Je proto životně důležité, aby fyzická výuka ve třídách pokračovala bez přerušení v celém evropském regionu. Má to zásadní význam pro vzdělávání dětí, jejich duševní zdraví a sociální dovednosti,” uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Chleba se bude lámat v září. S uzavíráním služeb nepočítáme, slibuje Vojtěch

Koronavirus

Organizace WHO doporučila zařadit učitele a ostatní zaměstnance škol mezi klíčové pracovníky s přednostním právem na očkování proti covidu-19. Stejně tak by měly dostat vakcínu děti starší 12 let se zdravotními potížemi, které je vystavují vyššímu riziku závažného průběhu onemocnění.

„Uzavřou jako poslední, otevřou jako první”

Školy by podle v pondělí zveřejněné zprávy obou organizací měly patřit k místům, která se uzavřou jako poslední a otevřou jako první. Děti by se měly testovat, ale jako prevenci šíření nemoci by měly školy dobře větrat, pokud možno pracovat po menších skupinách a dodržovat dostatečné odstupy mezi jednotlivými žáky i učiteli.

Šíření nákazy je častější v rámci komunit, školy jsou proto jedním z míst, kde by k němu mohlo s největší pravděpodobností docházet, uvádí zpráva.

Připravené testovací sady i rozmístěná dezinfekce. Přípravy na zahájení výuky ve školách vrcholí

Domácí

Nejlepším receptem je podle Klugeho očkování. „Nesmí se přitom zapomínat ani na chudší země, s nimiž je třeba se podělit o dostupné vakcíny,” dodal.

„Očkování je naší nejlepší obrannou linií proti viru a aby pandemie skončila, musíme ve všech zemích rychle a rovnoměrně rozšířit očkování, což zahrnuje i podporu výroby očkovacích látek a jejich sdílení, abychom chránili ty nejzranitelnější. Musíme také nadále dodržovat opatření v oblasti veřejného zdraví, o jejichž účinnosti víme, včetně testování, sekvenování, trasování, izolace a karantény,” shrnul Kluge.

Děti jako „tiché oběti pandemie”

Děti jsou „tichými oběťmi pandemie”, je přesvědčen Philippe Cori, ředitel evropské pobočky UNICEF.

Školy budou brát na prvňáčky ohled

Domácí

Školy podle něj nejsou jen místem, kam se chodí pro informace, ale bezpečným přístavem pro děti, které doma zažívají násilí.

Velké mezery mají desetitisíce žáků, plošnému zavírání škol je třeba zabránit, tvrdí inspekce

Věda a školy

„Pandemie covidu jejich obtíže zhoršila, je proto důležité, aby se děti v co nejširší možné míře a co nejrychleji opět vrátily do škol,” uzavřel Cori.

Reklama

Související články

Děti byly nevybouřené, kempy jim prospěly

Zájem o doučovací kempy zdarma byl podle organizátorů přes léto enormní. Ministerstvo školství nabídlo dotace čtvrt miliardy až pro sto tisíc dětí. Kolik se...

Výběr článků

Načítám