Hlavní obsah

Připravené testovací sady i rozmístěná dezinfekce. Přípravy na zahájení výuky ve školách vrcholí

Novinky, Natálie Lošková, Izabela Kalinová
Praha

Do lavic usednou žáci za méně než týden a přípravy na nový školní rok v jednotlivých školách vrcholí. Ačkoliv se mohou děti těšit na prezenční výuku, ta se ani letos neobejde bez některých protiepidemických opatření. Poslední dny prázdnin tak učitelé připravují nejen výzdobu třídy či školní pomůcky, ale také testovací sady nebo stojany s dezinfekcemi.

Ve školách vrcholí přípravy na zahájení výukyVideo: Novinky

 
Článek

Velké opravy prostor školy i generální úklid se na základní škole Na Smetance konaly celé léto, v posledním týdnu prázdnin tak mají učitelé čas věnovat se organizaci zejména ve vlastních třídách. „Musíme přebrat věci z minulého roku, nachystat pomůcky, kytičky i výzdobu, aby to tu bylo útulné a měli jsme pro děti připravený program,“ vysvětluje učitelka prvního stupně Eva Portešová.

Práce na přípravách oproti předchozím rokům podle ředitelky školy Hany Vítové přibylo, prostory školy i samotnou výuku totiž musí učitelé uzpůsobit protiepidemickým opatřením. „Musí si například připravit různé dezinfekce a dopředu si nachystat antigenní testy. Více práce má také nepedagogický personál, který důkladně uklízí celou školu, dezinfikuje kuchyni i jídelnu,“ popisuje Vítová.

Foto: Novinky

Učitelky prvního stupně dokončují přípravu třídy před zahájením výuky.

Škola už také vyhradila prostory, kde bude možné izolovat děti s pozitivním výsledkem testu. „S takovou situací musíme počítat. Pokud se takové dítě objeví, máme nachystané lůžko v počítačové učebně,“ vysvětluje ředitelka s tím, že menší děti budou na svého zákonného zástupce čekat v ředitelně.

Antigenní testování čeká většinu žáků hned první den školy. Výjimku budou mít na této škole pouze nastupující prvňáci, kteří se budou testovat až den poté. „Když někdo přijde poprvé do školy, tak zahájit jeho školní kariéru testováním, si myslím, že by nebylo na místě. Děti bychom mohli také zastrašit, protože v mateřských školkách se netestovali,“ vysvětluje rozhodnutí ředitelka.

Foto: Novinky

S antigenním testováním mají žáci základní školy Na Smetance zkušenosti již z minulého školního roku (fotografie z 4. května 2021).

Antigenní testování čeká žáky poté ještě dvakrát, 6. a 9. září. Sady pro celkem 420 dětí dostala škola na úřadu městské části Prahy 2, která ji zřizuje, a podle ředitelky jich je aktuálně dostatek. Testování není podle ministerstva školství povinné. Žáky, kteří jej nepodstoupí, nebudou očkovaní ani neprodělali covid v uplynulých 180 dnech, ale čekají různá omezení.

„Pokud se dítě odmítne nechat testovat, bude muset od 15 let nosit respirátor, a to v budově školy i ve venkovním prostředí, pokud není možné dodržet rozestup 1,5 metru od jiných žáků,“ oznámil už dříve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cvičit budou moct pouze ve venkovních prostorech, nebudou smět zpívat a při jídle budou muset sedět s rozestupem 1,5 metrů. Děti mladší 15 let mohou mít roušku.

Naopak otestovaní žáci budou moct letos roušky a respirátory při výuce odložit. „Máme zkušenosti, v zásadě navážeme na to, co bylo v minulém školním roce,“ dodává Vítová. „Na děti se velmi těším a ony se určitě těší taky. Doufám, že to zvládneme a že budeme ve škole co nejvíce,“ svěřuje se učitelka Eva Portešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám