Hlavní obsah

Děti byly nevybouřené, kempy jim prospěly

Zájem o doučovací kempy zdarma byl podle organizátorů přes léto enormní. Ministerstvo školství nabídlo dotace čtvrt miliardy až pro sto tisíc dětí. Kolik se jich ale táborů zúčastnilo a zda bylo vše v pořádku, resort vyhodnotí na podzim. Už teď ale zaznívají pozitivní ohlasy, především od lektorů, podle nichž se dlouhá covidová izolace a výuka z domova na dětech viditelně podepsaly.

Ilustrační foto

Článek

„Bylo to na nich hodně znát. Děti byly nevybouřené a přespříliš agresivní,“ přiblížil Právu pedagog Stanislav Jílek, který se spolkem Svatojánci uspořádal v létě bezmála dvě desítky příměstských táborů na jihozápadě Čech. „Děti si to opravdu užily. Bylo hodně znát, že byly rády v kolektivu. Některé opakovaly klidně čtyři turnusy za sebou,“ dodal.

Na některých místech vsadili na pobyt v přírodě, zvířata a řemeslné dílny. Na Ostravsku se děti podívaly do zoo, planetária nebo Dolních Vítkovic, kde zároveň plnily různé úkoly. Dostaly i výukové listy s matematikou a českým jazykem. „Odpolední program byl hodně zaměřený na socializaci a sport,“ přiblížila ředitelka Domova dětí a mládeže v Ostravě-Porubě Kateřina Hořejší.

Máme mnoho pozitivních ohlasů a děti kupodivu bavila matematika
předsedkyně společnosti Sportjoy Adéla Jaucová

Tematicky zaměřené tábory pořádaly i některé fakulty vysokých škol. Kempy pro víc než 2700 dětí zajistila i společnost Sportjoy. „Máme mnoho pozitivních ohlasů a děti kupodivu bavila matematika,“ sdělila předsedkyně Adéla Jaucová.

Pro sociálně slabší i děti s poruchami

Tábory se snažily děti zapojit do kolektivu, podpořit u nich komunikaci a socializaci s vrstevníky, nebyly jen striktně doučovací. Právu to popsala za Středisko ekologické výchovy Český ráj předsedkyně správní rady Simona Jašová. „U menších dětí v prvních třech turnusech trvalo, než si zvykly. Bylo znát, že minulý školní rok nemohly komunikovat s vrstevníky,“ řekla.

„Nejvíc mají děti rády, když jsou v kontaktu se zvířaty a přírodou. V rámci táborů jsme měli včelky, dravce, kozy, ovce, koně. Vždycky je lepší, když jsou děti venku. To je baví víc, než když prší a musí být zavřené v prostoru,“ doplnila Jašová.

Ambicí ministerstva školství bylo také zmírnit nerovnost, která se s distanční výukou prohloubila hlavně u sociálně slabších rodin. Řada z nich toho skutečně využila.

Na doučovací kempy odešlo 257,5 milionu, zbývá vyplatit 450 tisíc, informovalo ministerstvo

Věda a školy

„Řekla bych, že to bylo půl na půl. Něco nám vytipovaly porubské školy, ale byli tam i klienti našeho zařízení, kteří k nám docházejí do kroužků a kterým jsme to nabízeli,“ řekla Hořejší.

Překvapivý byl i zájem pěstounů nebo rodičů dětí s poruchami, kvůli čemuž bylo nutné zajistit další lektory a pracovníky. „Byly tam děti s ADHD i s vývojovou dysfázií nebo s Aspergerovým syndromem,“ popsal kantor Jílek s tím, že oproti požadovaným dvěma dospělým byl na 15 těchto dětí potřeba dvojnásobek. „Bylo to náročnější, protože tam byly děti, které ve škole potřebují asistenci, a to jsme jim poskytnout nemohli,“ dodal.

Zúčastnit se zdarma letního tábora mohlo téměř 100 tisíc školáků. Do distanční výuky se podle České školní inspekce vůbec nezapojilo přes 11 tisíc dětí, dalších asi 50 tisíc dětí se sice nezúčastnilo, ale školy s nimi komunikovaly.

Došlo i na kontroly

Pro skoro šest tisíc letních táborů vyčlenilo ministerstvo školství dotaci zhruba 260 mi­lionů korun. Jednou z podmínek pro přidělení byla minimální účast 15 dětí. I na to se ministerští úředníci při inspekcích, které potrvají až do konce srpna, zaměřili.

„Kontroluje se zejména naplnění účelu dotace – program kempu, počet účastníků kempu, na co je dotace využívána, jakou mají kvalifikaci pracovníci kempu, zda je zajištěno stravování pro děti atd.,“ sdělila mluvčí resortu Aneta Lednová.

Ze začátku léta, kdy připadly na začátek týdne svátky, si někteří organizátoři stěžovali, že nahlášené děti bez omluvy nepřišly. Oslovení pořadatelé Právu potvrdili, že kapacity se jim podařilo naplnit, i náhradníků měli nakonec dost.

Teď je čeká papírování. Vyúčtování musí dát dohromady do poloviny září, teprve pak chce resort zhodnotit, jak úspěšné letní kempy byly. Při nesplnění podmínek organizátorům hrozí, že budou muset část dotace vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám