Hlavní obsah

Školy budou brát na prvňáčky ohled

Právo, vtk, orh, mhr, ape

Bez obav vyhlížejí ředitelé základních škol začátek školního roku, který bude ve středu spojen s testováním žáčků na koronavirus. Podle zjištění zpravodajů Práva zvláštní ohled budou takřka všude věnovat prvňáčkům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tak vypadalo loňské vítání prvňáčků na základní škole v Klánovicích.

Článek

„Jim testování přesuneme na 2. září,“ řekla Právu ředitelka Základní školy Komenium v centru Olomouce Petra Romanovská. „První školní den je pro prvňáky slavnostní událost. Chceme, aby z něj měli pěkný zážitek, kazit jim ho šťouráním v nose nechceme,“ dodala.

Podobně se zařídí i Základní škola Na Pěšině v děčínské čtvrti Bynov. Podle ředitele Michala Slavíka dětem budou nápomocni všichni pedagogičtí pracovníci, kteří zrovna nemají výuku. „Když někdo z rodičů bude opravdu chtít, tak samozřejmě s tím problém není, preferujeme ale pomoc pedagogického zaměstnance,“ uvedl Slavík.

Na rozdíl od loňska, kdy to v řadě škol nebylo možné, budou moci být s prvňáčky při zahájení výuky i další příbuzní, například babičky a dědečkové. „Tím, že máme první třídy na kraji jednoho pavilonu, tak aby rodiče nemuseli chodit přes celou školu, jsme umožnili přístup bočními vchody,“ doplnil ředitel.

Rodiče školáků čekají od září manévry s testováním

Domácí

Učitelé všech škol, které Právo oslovilo, mají se svými třídami již vše nacvičeno, takže především na druhém stupni by to mělo jít velmi rychle. Většina škol spojí testování s třídnickými hodinami, jinde se při čtvrthodinovém čekání na výsledek testu bude opakovat učivo.

Podle ředitele Gymnázia Česká 64 v Českých Budějovicích Antonína Sekyrky může zabrat testování a agenda kolem covidu velkou část výuky. „Už první den jsme kvůli testům k programu připočítali hodinu. Podle směrnic z ministerstva bychom pak měli jako učitelé i v případě pozitivity žáka zjišťovat jeho kontakty a dělat tak jakési trasování pro hygienu. Taky by se mohlo stát, že nakonec budeme dělat spíše na covidu než na výuce,“ upozornil Sekyrka.

Někteří pedagogové otevřeně mluví o tom, že nejsou zdravotní sestry a bratři a že stát měl nařídit testování dětí doma pod dohledem rodičů. Nezdržovala by se tak výuka. „Logisticky ale testování ve škole zvládnout lze. Já bych se ale přimlouval za to, abychom hledali i další možnosti testování dětí,“ řekl Právu ředitel brněnské ZŠ Antonínská Libor Tománek.

Testovat žáky metodou PCR bude v září 200 škol

Věda a školy

Většina škol již testy pro děti má. Mnohé zvolily antigenními testy pro výtěr z okraje nosu. Děti tento typ testování dobře znají. Asi 200 škol v ČR využije PCR testy.

Problém nebude, říkají ve školách

Testovat se bude 1. září, tedy při nástupu do škol, a to kromě prvňáčků, které čeká testování až 2. září. Další testy se uskuteční 6. a 9. září. Testovat se nemusejí očkované děti a školáci, kteří koronavirus prodělali a od jejichž nákazy ještě neuplynulo 180 dní.

Žáci, kteří odmítnou testování, budou muset mít v základních školách roušky a na středních respirátory, a to při celém pobytu ve škole. Budou mít zákaz zpívání a tělocviku. Ochranné pomůcky se pak budou nosit ve společných prostorách škol, tedy na chodbách a také při hromadných akcích.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

„Postup při testování všichni dobře známe, nebude s tím problém. Mnohé děti jsou velmi šikovné. Co se týká výuky, testování netestování, nechceme ztratit ani minutu. Při čekání na výsledky testů si budeme opakovat látku. Nebudeme otálet,“ řekl Právu ředitel ZŠ Salmova Blansko Josef Škvařil. Přiznává, že s napětím očekává rozhodnutí ministerstva školství o tom, jak se bude učit po otestování žáků, tedy po 10. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám