Hlavní obsah

Chleba se bude lámat v září. S uzavíráním služeb nepočítáme, slibuje Vojtěch

– Praha • Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nepočítá vláda s uzavíráním služeb, obchodů a škol ani při nejhorším scénáři. Ve hře je ale například omezení hromadných akcí. Rozhodne podle ministra září. „To se bude lámat chleba,“ řekl. V září by mělo odstartovat i přeočkování rizikových skupin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Nepočítáme ani v nejhorším scénáři s uzavíráním služeb či obchodů. Počítáme ale s určitými omezeními například v omezení hromadných akcí,“ uvedl ministr v Partii na CNN Prima News.

Vláda páchá na dětech zvěrstvo, tvrdí Valenta. Žádá soud o zrušení opatření

Domácí

Dodal, že rozhodujícím měsícem bude září, kdy se vrací děti do škol. „To se bude lámat chleba. Září nám ukáže, kam směřujeme,“ doplnil.

Spolu s návratem žáků počítá ministerstvo s plošným testováním ve školách. To by mělo proběhnout třikrát, konkrétně 1., 6., a 9. září. „Případů, že se děti neotestují, bude minimum. Neočekávám, že to budou desítky procent,” řekl Vojtěch.

Ten počítá také s tím, že letos ne podzim nebude epidemiologická situace tak vážná jako loni. „Dnes zejména díky očkování i promořenosti je imunizace společnosti na vyšší úrovni,” vysvětlil.

Tří dávky od září

Ministr rovněž uvedl, že lidé s vyšším rizikem nákazy by se mohli přeočkovat třetí dávkou po osmi měsících od očkování. Začít by se podle ministra mohlo v polovině září.

„Přeočkovávat se bude mRNA vakcínami,” řekl ministr. Tohoto typu jsou vakcíny od firem Moderna a Pfizer/BioNTech. Za rizikové skupiny jsou považováni chronicky nemocní a lidé nad 65 let.

Respirátory do října, počítá Vojtěch

Vojtěch také počítá, že se respirátory budou ve vnitřních prostorách nosit nadále, minimálně do října. „Pak to vyhodnotíme,“ nastínil v Partii.

„Ochrana dýchacích cest je užitečná. Je do toho potřeba dát ale více volnosti. Já lidem věřím, množství nařízení vede jenom k tuhému odporu, potom se opatření nedodržují,“ oponoval poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Nejhorší predikce: Na podzim přes tisíc nakažených denně

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám