Hlavní obsah

Odbory nadále vyzývají k zakládání stávkových výborů ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předáci školských odborů budou dál vyzývat pracovníky škol, aby zakládali stávkové výbory. Nově by měly sloužit i jako opora pro vyjednávání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) o rozpočtu ministerstva školství pro rok 2024. Pokud by vyjednávání o financování školství v příštím roce nebylo úspěšné, nevylučují odboráři stávkové a protestní akce. S plánovaným financováním nejsou spokojeni ani rektoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík

Článek

„Naše výzva k zakládání stávkových výborů ve školství dostala další důvod. Tím je podpora vyjednávací pozice ministra školství Beka v přípravě státního rozpočtu 2024. Ministra podpoříme v jeho snaze udržet školství jako prioritu. Důležité pro nás ale bude, aby se v rámci pětikoalice našla politická vůle. To bude klíčové pro naše další aktivity,“ uvedl po čtvrtečním jednání členů odborářů ve školství s Bekem jejich předseda František Dobšík.

Dobšík také ocenil, že nový ministr (Bek je v úřadu od 4. května - pozn. red.) chce se školskými odbory pravidelně jednat. Setkávat by se měli nejen na tzv. malé školské tripartitě, které se účastní i zástupci zaměstnavatelů, ale i při dalších příležitostech.

Podle návrhu rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí, by v roce 2024 mělo mít MŠMT na výdaje 235,75 miliardy korun, tedy o 29,27 miliardy korun méně než letos. Návrh rozpočtu označují za nepřijatelný mj. Česká konference rektorů (ČKR) a Vysokoškolský odborový svaz.

Školské odbory zakládají stávkové výbory

Domácí

Bek zmínil, že návrh resortu financí je úřednický návrh, který neodpovídá závazkům vlády ke školství. Rozpočet se tedy podle něj bude měnit. Odborářům nyní ministr podle Dobšíka řekl, že finance pro školství chce čerpat i z jiných zdrojů, zvláště těch evropských.

  • Vláda ve středu 14. června schválila aktualizaci Národního plánu obnovy včetně půjčky od Evropské komise, která má činit zhruba 137,4 miliardy korun. Dalších 33,4 miliardy korun chce získat nově na grantech. Pro školství vláda podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) žádá o 40 miliard Kč.

Finance: Nižší spolufinancování se dotkne třetiny dotací

V konsolidačním balíčku, jehož cílem je zlepšit stav veřejných financí, navrhla vládní koalice ušetřit státní peníze škrty v dotacích do škol ve výši dvou miliard korun. U dotací by se snížilo jejich spolufinancování ze státního rozpočtu. Zástupci rektorů s návrhem nesouhlasí, protože by zvýšil podíl spolufinancování VŠ, což by podle nich mohlo vést k nevyužití vyčleněných peněz.

Navrhovaná úprava se ale podle ministerstva financí nedotkne už realizovaných projektů, ale až projektů z výzev zveřejněných po aktualizaci pravidel spolufinancování. Snížení spolufinancování evropských dotací ze strany státu se tak dotkne jen zhruba třetiny objemu unijních peněz na roky 2021 až 2027, upozornilo v pátek ministerstvo, které vede Zbyněk Stanjura (ODS), v reakci na kritiku od ČKR.

Pravidla spolufinancování jsou nyní v meziresortním připomínkovém řízení, o jejich finální podobě bude rozhodovat vláda.

Proti škrtům se bouří rektoři i odbory

Věda a školy

„Předložený návrh zásadním způsobem ohrožuje schopnost vysokých škol využít tyto významné rozvojové prostředky na další rozvoj excelence jak v oblasti vzdělávání, tak vědy a výzkumu, což je jedna ze strategických priorit ČR,“ uvedla ČKR. Důsledkem by byl podle rektorů úbytek peněz plynoucích nejen do vysokého, ale i do regionálního školství.

Proti zvýšení spolufinancování ze strany vysokých škol u evropských strukturálních a investičních fondů je i Rada vysokých škol (RVŠ), proti návrhu se vymezila i Akademie věd ČR.

„V případě přijetí návrhu ministerstva financí v situaci, kdy podíl financování vědy a vzdělávání ze státního rozpočtu vůči HDP výrazně klesá, navíc ve spojení s vysokou inflací a násobným nárůstem cen energií, hrozí kolaps vědecko-výzkumné činnosti na pracovištích Akademie věd ČR a vážné ohrožení výzkumu na veřejných vysokých školách,“ uvedlo představenstvo AV ČR v prohlášení.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

Podle rektorů a akademiků je vysoké školství v Česku podfinancované. Někteří vysokoškolští učitelé si stěžují na nízké mzdy. Pracovní skupina při MŠMT proto navrhla letos přidat veřejným vysokým školám 901 milionů korun.

Ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství Tereza Fojtová nicméně minulý týden sdělila, že školy v letošním roce více peněz spíše nedostanou.

Smlouva na podporu systému sice končí, ale konání zkoušek ohrožené není, ujišťuje Cermat

Věda a školy
Mikuláš Bek svolal na pátek 23. června první jednání Národního konventu o vzdělávání. Má za cíl umožnit jeho členům z řad expertů na školství a politiků podílet se na podobě vzdělávání v Česku. Na prvním zasedání by se jeho účastníci měli zaměřit na kapacity vzdělávacího systému, profesní vzdělávání či problematiku vstupů na trh práce.
Jednání bude řídit tříčlenné předsednictvo. Jeho členy jsou místopředseda Senátu Jiří Drahoš (STAN), předseda senátního školského výboru Jiří Růžička (za TOP 09) a ministr školství Bek. O účast v nově vzniklém diskusním fóru projevili zájem prezident Petr Pavel a předsedové obou komor parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS).

I ve školství se dá šetřit, věří ministr Bek

Věda a školy

Ministr Bek chce povolit další víceletá gymnázia

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám