Hlavní obsah

Nová expozice v Brně představí vesmír a jeho dobývání. Exponáty zapůjčila i NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do nejvzdálenějších hlubin vesmíru zavede jeho milovníky výstava Space Mission, která se bude konat již od poloviny března na brněnském výstavišti. Tvořit ji bude 200 netradičních a po technické stránce naprosto mimořádných exponátů. Některé předměty na akci zapůjčil přímo americký úřad pro letectví a vesmír NASA.

Foto: archiv Space Mission

V expozici Space Mission bude velký prostor věnovaný dobývání Měsíce

Článek

Expozice bude zahájena 15. března. Její část bude například také o dobývání Marsu. Přítomny budou rovněž trenažéry, na nichž si návštěvníci vyzkoušejí výcvik astronautů nebo přistání na Měsíci.

Expozice kombinuje klasické exponáty s virtuální realitou a projekcemi
Květa Havelková, mluvčí JVS Group

„Výstava spojuje poznání se zábavou a je vytvořena tak, aby pobavila zástupce všech generací. Expozice kombinuje klasické exponáty s virtuální realitou a projekcemi, pro které je vyhrazeno 2000 metrů čtverečních ploch. Díky nim bude možné nahlédnout do vesmíru a seznámit se s nejnovějším výzkumem,“ řekla Novinkám a Právu Květa Havelková z pořádající společnosti JVS Group.

Toulky po Marsu s Opportunity

Když na Marsu přistálo před dvaceti lety robotické vozítko Opportunity, sledoval jeho pouť doslova celý svět. Na výstavě bude k vidění jeho model ve velikosti 1:1 zapůjčený od NASA.

Mise vrtulníčku na Marsu skončila

Věda a školy

Mezi vizemi toho, jak by jednou mohlo vypadat lidské osídlení rudé planety, nebude scházet ani model autonomního vrtulníčku Ingenuity. Byl tam dopraven v únoru 2021 jako součást kosmického vozítka Perseverance. Až do letoška pomáhal s detailním průzkumem Marsu.

Milovníci adrenalinu si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet ve Space Campu výcvik pilotů a astronautů, a to nejen ve virtuální realitě, ale také na opravdovém leteckém trenažéru - gyroskopu. Příchozí budou moci navštívit kokpit raketoplánu a vyzkoušet si jeho řízení.

Foto: archiv Space Mission

Zájemci budou moci navštívit i tuto kopii kokpitu raketoplánu Columbia

Těm, kteří dávají přednost poznání, toulkám po nejvzdálenějších galaxiích a cestování časem, je určený model slavného dalekohledu Jamese Webba. Projekce u něj jim umožní nahlédnout do vzdálené minulosti vesmíru, tedy doslova se obrazem vrátit o několik milionů let zpět.

Webbův teleskop pořídil zatím nejdetailnější snímky devatenácti spirálních galaxií

Věda a školy

Vystaví i vesmírné originály

Další část výstavy představí dosavadní dobývání vesmíru nebo snahy o návrat lidstva na Měsíc, na němž jako první stanul 21. července 1969 Američan Neil Armstrong. Naposledy na něm lidé byli v roce 1972.

Tématem jsou i plánované meziplanetární cesty na Mars a jeho osídlení.

Foto: archiv Space Mission

V expozici bude také maketa vozítka z Marsu - stroje Opportunity. Je vytvořeno ve velikosti 1:1.

Mimořádné jsou podle pořadatelů exponáty zapůjčené od amerického vesmírného muzea Cosmosphere.

„Uchovává všechny kusy již nevyužívané vesmírné techniky, a to včetně skafandrů, částí kosmických lodí nebo třeba počítačů využívaných kdysi při vesmírných misích. Řada těchto věcí, které se dotkly vesmíru, bude přímo na výstavě,“ dodala Havelková.

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Věda a školy

Výstava potrvá až do konce letošních letních prázdnin. Jde o další putovní expozici mezinárodního formátu, které se na brněnském výstavišti již léta střídají.

K těm dosavadním patří např. výstava věnovaná potopení slavné lodi Titanic, expozice Bodies, která představuje lidská těla na skutečných ostatcích zesnulých, nebo výstava o slavném objevu hrobky egyptského faraona Tutanchamona plné dechberoucích pokladů.

Není to jen výlet, přínos cest do vesmíru je obrovský, řekl k neúspěchu s misí český astronaut

Domácí

Astronautem snadno a rychle. Úniková hra ve virtuální realitě ukazuje, jak se žije na vesmírné stanici

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám