Hlavní obsah

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci, respektive na něm poprvé od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. Oznámil to šéf úřadu Bill Nelson na úterní tiskové konferenci. Je tedy definitivně jasné, že v roce 2025 se lidstvo ještě na měsíční povrch nevrátí.

Foto: Profimedia.cz

Šéf NASA Bill Nelson

Článek

Artemis II měla na konci letošního roku s posádkou kopírovat trajektorii první nepilotované mise, která v prosinci 2022 přirozenou zemskou družici obletěla. V rámci mise Artemis III měli na Měsíci – podle předchozích plánů v roce 2025 – přistát dva astronauti.

„Upravujeme náš harmonogram, přičemž Artemis II plánujeme uskutečnit v září 2025 a Artemis III v září 2026,“ uvedl Nelson.

„NASA na tiskové konferenci potvrdila to, co bylo po několik měsíců veřejným tajemstvím. První pilotovaná mise po programu Apollo do blízkosti Měsíce se odkládá. Artemis II tak místo přelomu listopadu a prosince 2024 odstartuje nejdříve ve druhé třetině roku 2025,“ konstatoval specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Modul Peregrine na Měsíci měkce nepřistane, potvrdila firma

Věda a školy

Samotná americká vesmírná agentura pak na síti X ještě zdůraznila, že prioritou je pro ni bezpečnost posádek.

NASA se hodně spoléhá na soukromé firmy

Oznámení NASA v úterý učinila sotva hodinu poté, co soukromá společnost z Pittsburghu Astrobotic Technology (AT) upustila od vlastního pokusu dosáhnout Měsíce. Modul bez posádky zaznamenal problémy s únikem paliva a pohonnými systémy, což vyloučilo možnost měkkého přistání.

Agentura AP připomněla, že NASA se v rámci programu Artemis spoléhá do značné míry na soukromé společnosti. Lunární přistávací modul si úřad objednal u firmy SpaceX miliardáře Elona Muska, která loni dvakrát provedla testovací let s kosmickou lodí Starship a nosnou raketou Super Heavy, přičemž právě modifikovaná verze Starship má dopravit dva astronauty na povrch Měsíce. Oba testy skončily explozí.

Exploze osm minut po startu. Druhý testovací let Muskovy rakety Starship nevyšel

Věda a školy

Představitelka SpaceX Jessica Jensenová nyní novinářům sdělila, že společnost plánuje třetí integrovaný testovací let Starship a SuperHeavy na letošní únor.

Další potenciální překážku představuje vývoj skafandrů pro lunární výstup. Obleky připravuje společnost Axiom Space. Podle agentury Reuters mezi důvody odkladu misí patří i problémy s tepelným štítem či elektrickými systémy modulu Orion.

NASA má za sebou zatím jeden let programu Artemis. Modul Orion v listopadu 2022 odstartoval bez posádky z mysu Canaveral a po necelém měsíci, kdy obletěl kolem Měsíce, dopadl do Tichého oceánu. Stejný typ modulu astronauti využijí i k letu na Měsíc a zpět, přičemž se na lunární orbitě spojí s lodí Starship, která je snese na měsíční povrch.

Starship bude muset po startu před cestou k Měsíci na oběžné dráze Země doplnit palivo, což SpaceX plánuje provést pomocí orbitálního skladu. Jde o další klíčový prvek programu, který je zatím ve fázi vývoje. Jensenová nicméně odmítla, že by se jednalo o překážku – SpaceX podle ní podobné dokovací operace v kosmu předvedla už se svou kosmickou lodí Crew Dragon.

Program Artemis se dlouhodobě potýká s odklady, což jeho náklady zvýšilo o miliardy dolarů. Americká vláda předpokládá, že celkové náklady na program se do roku 2025 vyšplhají na 93 miliard dolarů (přes dva biliony Kč), píše AP.

Astronauti NASA otestovali výtah, který je má z kosmické lodě snést na povrch Měsíce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám