Hlavní obsah

Mise vrtulníčku na Marsu skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do atmosféry Marsu, ukončil svou misi. Oznámil to ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat. Zřejmě narazila vrtulí do marsovského povrchu.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Vrtulníček Ingenuity má poškozenou vrtuli

Článek

„Mám hořkosladké oznámení: Ingenuity uskutečnila svůj poslední let na Marsu,“ řekl šéf NASA Bill Nelson ve videu nahraném na sociálních sítích.

Ingenuity (Vynalézavost) měla v posledních dnech problémy s komunikací se Zemí, uvedla NASA.

Jeden z listů rotoru z uhlíkových vláken navíc vypadal na záběrech z rudé planety poškozený.

Japonský modul SLIM přistál na Měsíci sice jen 55 metrů od cíle, ale „nakřivo“

Věda a školy

„Minimálně jeden z listů vrtulí je poškozen, a Ingenuity je tak neschopen dalšího letu,“ konstatoval na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Snímky ukazující poškození vrtule a zřejmě i místo nárazu do povrchu pořídilo vozítko Perseverance (Vytrvalost), které na Marsu přistálo spolu s helikoptérkou 18. února 2021. Letounek, vážící jen 1,8 kilogramu, pak poprvé vzlétl 19. dubna stejného roku.

„Vrtulníček překonal nemožné“

NASA původně plánovala pro Ingenuity 30denní misi, během které měl stroj krátce pětkrát vzlétnout.

Vrtulník ale nakonec pracoval téměř tři roky a do marsovské atmosféry vyletěl 72krát. Celkem v rámci těchto letů dosáhl 14krát větší vzdálenosti, než bylo původně plánováno.

„Místo maximálně pěti 1,5minutových letů v letové výšce do pěti metrů jich Ingenuity doposud vykonal 72 a v délce trvání, výšce letu, rychlosti i vzdálenosti překonal vše, co bylo možné. Vlastně do té doby nemožné,“ okomentoval to Václavík.

Foto: NASA

Vozítko Perseverance s sebou na Mars přivezlo i vrtulník Ingenuity (ilustrační obrázek)

Malý vrtulník poháněly dvě protiběžné dvoulisté vrtule o průměru 1,2 metru umístěné nad sebou. Energii bral z baterií nabíjených solárními panely.

Není vybaven vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem bylo vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Jak se dobývá cizí planeta. NASA zveřejnila video z letu helikoptérky na Marsu

Věda a školy

Jak zní Mars? Rover poprvé zachytil zvuk tamních „rarášků“

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Vrtulník Ingenuity

Výběr článků

Načítám