Hlavní obsah

Roskosmos představil plán pro případnou evakuaci ISS. Američan by možná letěl sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos představila plán pro část posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v případě, že bude nutná její nouzová evakuace. Jednu z lodí připojených ke stanici na oběžné dráze Země loni v prosinci poškodil mikrometeorit a kosmonauti tak musejí počkat, než k nim Roskosmos vyšle nové plavidlo.

Foto: Sergei Korsakov, ČTK/AP

Část ruského segmentu ISS s lodí Sojuz na ilustračním snímku

Článek

Roskosmos a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) minulý týden oznámily, že k ISS v únoru odstartuje kosmická loď Sojuz MS-23.

Podle plánu se má ke stanici na orbitě připojit 22. února a následně zpátky na Zemi dovézt dva ruské kosmonauty Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a jejich amerického kolegu Franka Rubia, které na ISS vynesl tehdy nepoškozený Sojuz MS-22.

Pro případ, že by došlo k mimořádné události a posádku na ISS by bylo potřeba evakuovat dříve, Rubio by se na Zemi vrátil v kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX, sdělili zástupci Roskosmosu podle agentury Reuters.

Kvůli úniku kapaliny ze Sojuzu pošle Rusko na ISS novou loď. Mise kosmonautů se prodlouží

Věda a školy

Ta je nyní ke stanici rovněž připojena.

„Pokud bude nutná nouzová evakuace, Rubio se (na lodi Crew Dragon) vrátí na Zemi a kosmonauti Roskosmosu se vrátí na lodi Sojuz MS-22,“ informovala ruská vesmírná korporace.

„Návrat dvou kosmonautů místo tří bude bezpečnější, protože pomůže snížit teplotu a vlhkost v kabině Sojuzu MS-22,“ dodal Roskosmos.

Prokopjevova, Petelinova a Rubiova mise měla skončit letos v březnu. Kvůli poškození Sojuzu se nicméně plánuje její prodloužení o několik měsíců. Loď MS-23, která měla v březnu vynést nové tři členy posádky, odstartuje místo toho v únoru prázdná.

Tryskání chladicí kapaliny ze Sojuzu zapříčinila dírka o průměru 0,8 milimetru

Věda a školy

Na ISS jsou momentálně další čtyři lidé – dva astronauti NASA, jedna kosmonautka Roskosmosu a japonský astronaut. K Mezinárodní vesmírné stanici se připojili loni v říjnu, vynesla je loď Crew Dragon – stejná, která má podle nového plánu Roskosmosu v nouzi snést i Rubia.

Před půlstoletím zahájil Lunochod 2 průzkum Měsíce

Za připomenutí stojí, že před 50 lety 16. ledna 1973 vyjelo ze sovětské sondy Luna 21 na povrch Měsíce v kráteru Le Monnier vozítko Lunochod 2, druhé v rámci sovětského vesmírného programu.

Kvůli technické závadě po čtyřech měsících – a 37 uražených kilometrech a 80 tisících pořízených snímcích – přestalo fungovat. Sověti misi zkoumající povrch Měsíce, sluneční rentgenové záření či měsíční magnetické pole, nakonec ukončili 4. června 1973.

Foto: Profimedia.cz

Lunochod 2

Rover dodnes setrvává na známých souřadnicích a jeho dálkový reflektor pozemské stanice stále využívají k určování vzdálenosti pomocí laserů.

Česká družice VZLUSAT-2 je na orbitě už rok. Zemi oběhla 5800krát

Věda a školy

Po poslední sovětské sondě Luna 24 z roku 1976, která žádný Lunochod nevezla, nastala ve zkoumání Měsíce skoro čtyřicetiletá pauza, kdy na jeho povrchu žádný lidský výtvor nepřistál. Až v roce 2013 zahájila sondou s vozítkem Nefritový králík svůj měsíční program Čína.

Nyní je na cestě např. lunární vozítko Rašíd Spojených arabských emirátů a USA chystají návrat astronautů na Měsíc.

Raketa Falcon 9, jež má k Měsíci vynést lunární vozítko Rašíd, odstartovala

Věda a školy

Výběr článků

Načítám