Hlavní obsah

Kvůli úniku kapaliny ze Sojuzu pošle Rusko na ISS novou loď. Mise kosmonautů se prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vyšle 20. února k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) prázdnou loď Sojuz, aby vyzvedla a dopravila zpět na zemský povrch dva ruské kosmonauty a amerického astronauta. Důvodem je prosincový únik chladicí kapaliny z kosmického plavidla, jímž se trojice dostala na oběžnou dráhu. Datum návratu zmíněné trojice zatím nepadlo, jejich mise na ISS se ale má prodloužit.

Prosincový únik chladicí kapaliny z kosmické lodi u ISSVideo: Reuters

 
Článek

Informovaly o tom ve středu agentury s odvoláním na ruskou vesmírnou korporaci Roskosmos.

„Roskosmos na základě doporučení komise rozhodl o vypuštění náhradní kosmické lodi za poškozený Sojuz MS-22. Start Sojuzu MS-23 v bezpilotním režimu je nyní plánován na 20. února 2023. Zpět na Zemi se v něm vrátí kosmonauti Roskosmosu Dmitrij Petelin a Sergej Prokopjev a astronaut NASA Frank Rubio,“ shrnul na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Podle Roskosmosu se původní modul Sojuz MS-22, jenž nyní dokuje u ISS, vrátí na Zemi prázdný.

Američtí astronauti nainstalovali na ISS nové solární panely

Věda a školy

Únik chladicí kapaliny z ruské lodi způsobila malá trhlina ve vnějším plášti, přičemž podle Rusů ji má na svědomí mikrometeorit. „Průměr díry je menší než jeden milimetr,“ uvedla ruská vesmírná agentura.

Incident narušil ruskou činnost na ISS a vynutil si pozastavení výstupů kosmonautů do volného vesmíru, poznamenala agentura Reuters.

NASA zvažovala vyslání Crew Dragonu

Únik kapaliny řešil rovněž americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který minulý měsíc uvedl, že zkoumá možnost, zda by trojici mohla dopravit zpět vesmírná loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska v případě, že by Rusko nebylo schopno vypravit k ISS další Sojuz.

Modulem, u kterého se únik v prosinci objevil, přicestovali v září na ISS Prokopjev, Petelin a Rubio. Ve stejné kosmické lodi se původně měli vrátit na Zemi v březnu.

Tryskání chladicí kapaliny ze Sojuzu zapříčinila dírka o průměru 0,8 milimetru

Věda a školy

Na kdy je naplánován jejich návrat nyní, zatím není jasné. Podle Roskosmosu byla jejich mise prodloužena.

V současné době je na palubě ISS sedm lidí. Agentura AFP upozornila, že kromě poškozeného modulu Sojuz MS-22 na orbitálním komplexu zbývá jedno záchranné plavidlo, které je v případě nutnosti evakuace schopno přepravit čtyři osoby.

První družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Věda a školy

Reklama

Související články

Miss Anglie chce letět do vesmíru

Současná Miss Anglie Jessica Gagenová má v plánu letět do vesmíru. Příští rok dokončí studia a zúčastní se ještě soutěže Miss World, ale pak hodlá nastoupit do...

Zemřel astronaut Walter Cunningham

V úterý ve věku 90 let zemřel bývalý americký astronaut Walter Cunningham, který byl jedním z členů posádky vesmírné lodi Apollo 7. Informoval o tom americký...

Výběr článků

Načítám