Hlavní obsah

NASA zveřejnila video z letu vrtulníku na Marsu ve vysoké kvalitě. Další pokus už ve čtvrtek?

„Náš sen se stal skutečností,“ prohlásila v pondělí inženýrka Mimi Aungová z Laboratoře tryskového pohonu (JPL) v kalifornské Pasadeně, vedoucí projektu helikoptéry Ingenuity (Vynalézavost). Tento malý vrtulníček totiž na rudé planetě krátce vzlétl, čímž došlo k historicky prvnímu kontrolovanému letu motorizovaného stroje na cizím vesmírném tělese. K dalšímu může dojít už ve čtvrtek 22. dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila první let helikoptéry na Marsu ve vysokém rozlišeníVideo: Reuters

 
Článek

Americký vesmírný úřad NASA zveřejnil ze „skoku” v řídké marsovské atmosféře nad tamním kráterem Jezero už i záběry ve vysokém rozlišení, upozornila agentura Reuters, která je zprostředkovala.

Helikoptéra na Marsu vzlétla

Věda a školy

„Nemyslím si, že to někdy dokážu přestat sledovat,“ poznamenala Aungová o výsledném videu pořízeném kamerou na nedalekém roveru Perseverace (Vytrvalost) a dodala, že plánované další testovací lety Ingenuity posunou hranice jeho možností – bude zkoušet létat rychleji, dále a proti větru.

Plány na další lety se objevily rychle. „Plán na 2. let vrtulníčku Ingenuity 22. dubna: dosažení výšky 5 m, setrvání v dané výšce, horizontální let 2 metry, návrat zpět, přistání. Pro 3. let je opět operační výška 5 m, ale horizontální let bude do vzdálenosti 50 m. Ingenuity se bude také pohybovat vyšší rychlostí,” shrnul na Twitteru popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Tři metry a 39 vteřin

Laboratoř JPL obdržela první data o povedeném letu v pondělí pár hodin po akci. Helikoptéra zdárně vzletěla a pak zase přistála – konkrétně vzlétla do výšky něco málo přes tři metry, kde chvíli setrvala, otočila se okolo svislé osy, dosedla zpět na povrch Marsu a pak zastavila své rotory. Celkově setrvala v tamním vzduchu 39 sekund, napsal portál Space.com.

Původně měl vrtulník vzlétnout už ke konci předminulého týdne, vědci však tehdy narazili na softwarový problém, který zpozdil startovací sekvenci.

Testovací let vrtulníku Ingenuity na Marsu se posunul, možná na středu

Věda a školy

Zařízení o velikosti malého dronu dorazilo na povrch rudé planety v únoru jako součást průzkumného roveru Perseverance. Odborníci se následně začali sérií testů připravovat na první kontrolovaný let objektu těžšího než vzduch na cizím kosmickém tělese.

Jelikož se tedy pondělní let vydařil, zaslala nejprve helikoptéra roveru technické údaje ohledně manévrů, které provedla, načež je vozítko Perseverance odvysílalo na Zemi. V této první sadě údajů byla rovněž letová černobílá fotografie z kamery na Ingenuity, která je namířená přímo dolů na zem.

Ingenuity má velmi lehkou konstrukci vážící 1,8 kilogramu a dvojici karbonových rotorů, které se točí proti sobě. Létání ve velmi řídké atmosféře Marsu je mnohem náročnější než na Zemi, vrtule tak musely vyvinout asi 2400 otáček za minutu, což je mnohonásobně více než u pozemské helikoptéry.

Vrtulník nenese žádné vědecké přístroje, jeho úkolem je vyzkoušet možnosti letů na mimozemských tělesech pro případné využití v budoucích průzkumných programech. NASA již např. schválila misi Dragonfly, jejímž cílem je s použitím létajícího stroje prozkoumat povrch Titanu, jednoho z měsíců Saturnu. Plánována je někdy v příští dekádě.

„Bratři Wrightové na rudé planetě”. NASA plánuje let helikoptéry na Marsu na začátek dubna

Věda a školy

NASA už dříve prohlásila, že by případný úspěšný let stroje považovala za milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na naší planetě, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové. Oznámila také, že Ingenuity s sebou na Mars dopravila malý útržek z plachty jejich průkopnického letadla.

Vrzání a bouchání. NASA zveřejnila zvuk, který vydává Perseverance při jízdě po Marsu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám