Hlavní obsah

Záhada vody na Marsu zřejmě vyřešena. Pořád tam je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhada „chybějící” vody na Marsu je podle studie financované americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) pravděpodobně vyřešena. Vědci tvrdí, že až 99 procent kapaliny, která kdysi protékala přes rudou planetu, se nyní může ukrývat v marsovské kůře. Dlouho se přitom věřilo, že voda na Marsu před miliardami lety unikla z atmosféry do kosmu, a to kvůli nízké gravitaci.

Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS

Planeta Mars

Článek

Nová studie odhaluje, že pod povrchem uvnitř marsovské kůry může mezi minerály „číhat” 33 až 99 procent tamní kapaliny. Odborníci tvrdí, že voda na povrchu krystalizovala a zapadla do kůry. Voda z planety tak nemusela zmizet a mohla tam zůstat, jen už není „na” planetě, ale „v” planetě, tedy uvnitř.

Současná skalní krajina Marsu se vytvořila před třemi až čtyřmi miliardami let z vulkanické činnosti a na rozdíl od Země, která je schopná „recyklovat” svou kůru a uvolňovat zachycenou vodu, jsou tamní skály dost staré na to, aby obrovské množství vody udržely.

Čínská sonda poslala snímky Marsu ve vysokém rozlišení

Věda a školy

Američtí vědci vyřešili chybějící záhadu vody analýzou dat z archivu NASA. Spolu s využitím dat z družic obíhajících planetu i z roverů pracujících na ní vyvinuli pro své potřeby počítačovou simulaci ukazující, jak se z povrchu planety v průběhu času kapalina ztrácela.

„Dříve preferovaný atmosférický únik kapaliny totiž plně nevysvětluje údaje, které máme k dispozici o tom, kolik vody na Marsu skutečně kdysi existovalo,” poznamenala k tomu podle serveru The Daily Mail odbornice z Kalifornského technologického institutu Eva Schellerová.

Český expert: Nová studie našla elegantní řešení

„To, že z povrchu Marsu zmizela voda, víme dlouho. Stále se ale přeme, kam přesně,” okomentoval nová zjištění pro Novinky tuzemský odborník na rudou planetu Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Australané pohlédli do nitra Země a objevili její další vrstvu

Věda a školy

Nepřítomnost ochranného magnetického pole kolem této naší sousední planety nabízela vysvětlení, že by za jejím zmizením mohla stát kosmická radiace schopná rozbíjet molekuly vody na vodík a kyslík. S ohledem na nízkou gravitaci Marsu by pak podle Brože měly oba prvky možnost z atmosféry snadno utéct.

„Jenže měření ze sond naznačila, že tento proces není tak rychlý, jak by bylo třeba. Očividně nám tak něco unikalo,” zmínil.

V Británii našli krátce po pádu meteorit, který může obsahovat ingredience života

Věda a školy

Nová studie tak podle něj nabízí elegantní cestu, jak tento rozpor vysvětlit. „Studie totiž ukazuje, že většina vody neutekla do vesmíru, ale zůstala na Marsu. Jen ne na jeho povrchu, ale pod ním. Dokládá, že se voda dokázala navázat do vnitřní stavby minerálů a hornin, a tím je přeměnit - třeba na vodu bohaté jíly. To je přitom proces, který velice dobře známe i ze Země a který i na naší planetě vodu do zemské kůry váže,” vysvětlil vědec.

Kdyby Země neměla deskovou tektoniku, dopadne podobně

Brož dodal, že oproti Marsu má naše planeta ale značnou výhodu; funguje na ní desková tektonika, která neustále v horizontu desítek až stovek miliónů let přetavuje většinu povrchu planety, hlavně oceánské dno.

„A je to právě neustálé přetavování, které umožňuje, aby voda ve formě vodní páry byla vypouštěna zpět do atmosféry během sopečných erupcí. Zdá se tak, že kdyby Země deskovou tektoniku neměla, mohla dopadnout jako dnes suchý a chladný Mars,” shrnul.

Aktuální výzkum se zaměřil na vodu na Marsu ve všech formách (páry, kapaliny a led) a chemické složení současné atmosféry a kůry planety, konkrétně na poměr deuteria k vodíku (D / H). (Jako deuterium se označuje atom s jádrem ²H, který má v jádře jeden proton a jeden neutron a od běžného vodíku se liší hlavně atomovou hmotností; často mu bývá přiřazována chemická značka D, přestože se vlastně nejedná o jiný prvek - pozn. red.)

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Věda a školy

Nová zjištění navazují i na objev robotické sondy Phoenix, která v roce 2008 potvrdila přítomnost vodního ledu na Marsu, který navíc obsahuje stejné prvky jako voda, kterou máme na Zemi.

NASA zveřejnila záznam zvuku laseru, který testoval skálu na Marsu

Věda a školy

Na planetě je řada geologických důkazů dříve tekoucí vody - viditelně vyschlá údolí a někdejší říční kanály. Navíc nový americký průzkumník Perseverance, který na Marsu operuje, přistál právě v tamním kráteru s názvem Jezero, což před zhruba 3,5 miliardami let mělo být skutečně jezero plné vody. Vozítko nyní tuto oblast studuje.

Reklama

Související články

NASA zveřejnila první zvuky z Marsu

Americká vesmírná agentura NASA ukázala část videozáznamu z přistání robotické sondy Perseverance (Vytrvalost) na povrchu Marsu, ke kterému došlo minulý týden....

Výběr článků

Načítám