Hlavní obsah

Náplně pro nahřívaný tabák chtějí využít k výrobě cihel či hubení krys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Náplně do zařízení pro nahřívaný tabák by se v budoucnu mohly po recyklaci využívat k výrobě cihel, jako výztuž do kompozitního materiálu pro 3D tisk nebo k hubení krys. Možnosti využití materiálů z náplní nyní zkoumají chemici z brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Foto: archiv VUT/Václav Koníček

Čištění acetátu celulózy od cigaretového odéru trochu připomíná praní cigaretových filtrů.

Článek

Cílem je snížit množství tohoto odpadu, který zatím končí převážně ve spalovnách. Protože o nahřívaný tabák je stále větší zájem, řeší se i to, co s náplněmi.

Rozložíme náplň na jednotlivé materiály.
Radek Přikryl, Fakulta chemická VUT

„Zatím jsme ve stádiu laboratorního výzkumu, ale mnohé ze záměrů vypadají slibně. Zjednodušeně řečeno rozložíme náplň na jednotlivé materiály, které obsahuje, a ty pak znovu použijeme,“ řekl Novinkám a Právu za výzkumný tým Radek Přikryl.

Zdůraznil, že vědce o hledání možností recyklace náplní požádal jejich největší výrobce v zemi, firma Philip Morris ČR.

Výzkumníci z Brna přišli na to, jak recyklovat solární panely

Věda a školy

Odpad rozložený na materiály

Náplně nemají nic společného s cigaretovými filtry ani tím, co se používá v elektronických cigaretách. Náplň do zařízení pro nahřívání tabáku jen vzhledově vzdáleně připomíná cigaretový nedopalek, rozdíl ve složení je velký.

Navíc v klasické cigaretě tabák hoří, v zařízení se jen nahřívá. Náplně se nemusejí zhášet a po použití končí ve směsném odpadu.

Společnost Philip Morris ČR v roce 2022 prodala v republice více než 2,3 miliardy kusů tabákových náplní. Před dvěma roky zahájila sběr použitých náplní, které lze odevzdat ve firemních prodejnách. Teprve se ale hledají způsoby, jak je recyklovat.

Číňané zkouší pěstovat tabák v „měsíční půdě“

Věda a školy

Tým výzkumníků z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně již ověřil, že z acetátu celulózy z náplní lze vyrobit účinné sorpční nanovlákenné membrány sloužící k dočišťování vody. Slovenská firma EcoButt přišla s nápadem využít granulát z tabákových výrobků v asfaltových směsích pro stavbu silnic.

Foto: archiv VUT/Václav Koníček

Recyklací bioplastů se zabývají Radek Přikryl (vlevo) a Silvestr Figalla.

Chemici z brněnské techniky chtějí jít ale ještě dál. Pokusí se najít využití pro více materiálů z náplní.

Obsahují cigaretový papír, nerezový plíšek, ale především acetát celulózy, což je bioplast. Materiály lze využít k výrobě nových náplní, mohou mít ale také další využití.

Padělané cigarety kouří za celníky přístroj

Domácí

Recyklace je nutná

Využít chtějí metodu kaskádové recyklace náplní, která umožňuje z materiálové směsi postupně odebírat jednotlivé složky. Výhodou je to, že z náplní lze získat téměř čistý materiál - odseparuje se nerezový plech.

Přírodní nikotin budou chemici z VUT s kolegy z brněnské Mendelovy univerzity a Veterinární univerzity testovat jako postřik proti škůdcům či požerovou návnadu na hubení krys. Slibně vypadá i možnost využití vláken acetátu celulózy.

Foto: archiv VUT/Václav Koníček

Použitá a nová tabáková náplň

Testuje se možnost využití čistých vláken acetátu celulózy jako zpevňující výztuže do kompozitního materiálu pro 3D tisk. Odpadní papír pak po izolaci tabáku, kovu a acetátu celulózy poslouží jako přídavek do hlíny pro výrobu cihel.

Nahřívaný tabák s příchutí v obchodech končí

Ekonomika

Česko obecně bojuje s odpadem. Každý z jeho obyvatel vyprodukuje ročně průměrně 560 kilogramů komunálního odpadu. ČR se přitom zavázala, že v roce 2030 ukončí skládkování odpadu. Cesta je jediná, a to snížit jeho produkci, začít jej důsledně separovat a především recyklovat.

Právě proto se hledají i způsoby, jak znovu využít náplně pro nahřívaný tabák.

Hladík: Zálohovat PET lahve a plechovky by Češi mohli v roce 2025

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám