Hlavní obsah

Hladík: Zálohovat PET lahve a plechovky by Češi mohli v roce 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálohovat PET lahve a plechovky by Češi mohli od poloviny roku 2025, uvedl v úterý ministr životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Počítá s cenou 4 koruny za obal. Fungovat to bude podobně jako u skla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Článek

„Zálohovat PET lahve i plechovky by mělo být možné nejdříve od poloviny roku 2025,“ oznámil v úterý na tiskové konferenci Hladík. Novelu plánuje předložit na konci měsíce do meziresortního řízení.

Zároveň připustil, že se to nemusí stihnout. „Je to nejdřívější možný termín, ale může to být i později. Bude to záležet na tom, jak rychle budeme schopni přijmout legislativu a přejít na operátory, včetně úprav ochodů a informační kampaně směrem k obyvatelům,“ řekl Novinkám. Je však pravděpodobné, že se systém bude snažit spustit ještě před sněmovními volbami, které budou v říjnu 2025.

Recyklace podle ministra životního prostředí bude fungovat podobně jako u skla. Zákazník při nákupu zaplatí zálohu, která by měla být 4 koruny za PET lahev i plechovku.

Hladík: Každý majitel nemovitosti není bohatý

PoliTalk

Vrátit ji budou muset lidé nepoškozenou, nesešlápnutou, s etiketou a EAN kódem. Pak jim bude částka vrácena. Nebudou ji muset vymývat.

Zálohovací systém by se měl týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích i v plechovkách o objemu 0,1 až 3 litry. Bude zahrnovat ale i alkoholické nápoje, a to do 15 procent alkoholu.

Sběrná místa v obchodech, na benzinkách i v obcích

Celkem by mělo vzniknout přibližně 11 tisíc sběrných míst. „Kromě sběrných míst v obchodech počítáme i s odběrnými místy na čerpacích stanicích a prostřednictvím internetových obchodů, na kterých zákazník zboží v daném obalu zakoupí,“ popsal ministr.

Pro obchodníky bude povinné nabídnout místo pro vrácení PET a kovových obalů v prodejnách nad 50 metrů čtverečních. Možnost vrátit nápojový obal budou nabízet také čerpací stanice nad 50 metrů čtverečních. Dobrovolně se mohou zapojit i menší prodejny a obce, ale i například stánky, školy nebo jednorázové akce.

V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude ani povinné, ani dobrovolné místo odběru, ho povinně zřídí operátor systému. Hladík si od toho slibuje, že díky tomu bude systém dostupný pro „naprostou většinu“ obyvatel.

„Díky systému zálohovaných PET a plechovek se nám podaří vysbírat až 90 procent těchto odpadů k efektivnější recyklaci. Dnes z petky může vzniknout například mikina nebo kobereček do auta. Našim cílem je vytvořit z PET lahve znovu PET lahev,“ zdůraznil ministr.

Podle odhadů ministerstva by ročně mohlo systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET lahví a plechovek.

V budoucnu zůstanou jen dva druhy popelnic na odpad, říká ministr Hladík

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám