Hlavní obsah

Na ISS letí nákladní lodě, vezou ječmen, myši i náhradní díl pro běžící pás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA), Bajkonur (Kazachstán)

Z amerického Mysu Canaveral na Floridě ve čtvrtek 5. prosince odstartovala raketa Falcon 9 s americkou nákladní lodí Dragon. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) veze zásoby a materiál pro experimenty, včetně desítek živých myší či zrn ječmene. Z kazašského kosmodromu Bajkonur v pátek 6. prosince vyrazila raketa Sojuz-2.1a, která vynesla na orbitu zásobovací loď Progress MS-13.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s lodí Dragon (čtvrtek 5. prosince)Video: Reuters

 
Článek

Ruský vesmírný kamion míří též na ISS, kam dopraví i náhradní díl pro běžecký pás.

Loď Dragon soukromé společnosti SpaceX odstartovala po jednodenním odkladu, na ISS dopraví třítunový náklad, v němž podle Kennyho Todda z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v předvánočním období nechybí ani dobroty určené na sváteční stůl.

Pivní i myší experiment

Kromě toho převezme šest astronautů, kteří v současnosti stanici obývají (italský velitel Luca Parmitano, Američané Andrew Morgan, Christina Kochová a Jessica Meirová a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka), například i čtyřicet živých samiček myší. Ty budou součástí experimentu týkajícího se tělesné kondice při pobytu ve vesmíru.

Kvůli jinému pokusu zaměřenému na sladování posílá pivovarská skupina Anheuser-Busch astronautům zrna ječmene.

Astronauti úspěšně pokračovali v opravě magnetického detektoru záření u ISS

Věda a školy

Přistání Dragonu, pro nějž jde už o 19. misi, se u orbitálního komplexu plánuje na neděli 8. prosince.

V pondělí má přistát Progress

Co se týká lodi Progress MS-13, její zakotvení u spojovacího uzlu modulu Pirs ruské sekce ISS je podle ruské vesmírné agentury Roskosmos plánováno před polednem v pondělí 9. prosince, tedy den po Dragonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Sojuz-2.1a s lodí Progress MS-13 (pátek 6. prosince).Video: Reuters

Progress na stanici dopraví 2,5 tuny nákladu. Podle serveru Spaceflight Now jde o 1350 kilogramů suchého nákladu uloženého v izolovaném oddělení lodi (včetně potravin i vánočních laskomin), 650 kg paliva pro pohonný systém ruské části stanice, 420 kg vody a 50 kg kyslíku.

Tato loď ukončí svůj „život“ v atmosféře

Mezi přepravovaným nákladem je také náhrada za poškozený pás zařízení, na němž se kosmonauti běháním udržují v kondici.

Podle agentury DPA je na palubě Progressu i počítač potřebný pro německo-ruský projekt Icarus, zaměřený na sledování migrace a životních podmínek různých druhů zvířat z oběžné dráhy kolem Země.

U vesmírné stanice zakotvila zásobovací loď, astronautům přivezla i troubu na sušenky

Věda a školy

K orbitální laboratoři by Progress MS-13 měl zůstat připojený do července příštího roku. Loď, kterou posádka postupně naloží odpadem, nakonec při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry.

Reklama

Související články

Posádku vesmírné stanice zradily toalety

Do prekérní situace se ve středu dostala posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruské agentury RIA Novosti oznámila, že se na palubě porouchaly...

Výběr článků

Načítám