Hlavní obsah

Astronauti úspěšně pokračovali v opravě magnetického detektoru záření u ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISS (oběžná dráha)

Italský velitel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Luca Parmitano a jeho americký kolega Andrew Morgan se opět vznášeli na oběžné dráze, aby mohli absolvovat již třetí pracovní směnu v otevřeném kosmu věnovanou opravě detektoru záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Dokončili ji v pondělí 2. prosince v 18:33 SEČ, přičemž mise začala ten samý den ve 12:31 našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti pokračovali v opravě magnetického spektrometru vně ISSVideo: Reuters

 
Článek

AMS je experimentální modul částicové fyziky pro měření záření ve vesmíru. Jedním z jeho úkolů je hledat důkazy o existenci antihmoty v kosmickém záření.

Za projektem stojí více než pět desítek institucí z 16 zemí, na přípravě zařízení se podílela i brněnská společnost G.L. Electronic.

Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a Morgan z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zahájili údržbu a opravu AMS v pátek 15. listopadu. Podle NASA jde o nejkomplikovanější servisní úkon od opravy Hubbleova teleskopu.

Astronauti jsou na další procházce na oběžné dráze

Věda a školy

Astronautům se v polovině listopadu při prvním výstupu podařilo splnit všechny naplánované úkoly spojené s výměnou chladicího systému a opravou úniku chladicího média.

Ital a Američan musí znovu do vesmíru, oprava detektoru záření na ISS je náročná

Věda a školy

Následující pátek mimo jiné připravili elektrické kabely pro pozdější zapojení, rovněž pomocí nástroje připomínajícího pákové kleště přestřihli osm nerezových trubek chladicího systému.

Velmi riskantní operace

Při posledním výstupu do volného vesmíru se též podařilo splnit všechny hlavní naplánované úkoly. Astronauti podle agentury Reuters nainstalovali na povrchu orbitálního komplexu nové čerpadlo chladicího systému a připojili je k trubkám, které přestřihli při minulém výstupu.

Jelikož postupovali rychleji, než se očekávalo, podařilo se jim ještě nad rámec hlavních úkolů na trubky nainstalovat speciální krycí pokrývku. Tím si ulehčili práci pro čtvrtý a poslední plánovaný výstup.

Podle NASA byly operace riskantní, protože přestřihnutím trubek vznikly na povrchu stanice ostré kraje. Těch se obvykle snaží inženýři vyvarovat, neboť kvůli nim hrozí narušení vnějšího pláště skafandrů, což by mohlo astronauty ohrozit na životě.

Foto: NASA

Zleva Luca Parmitano a Andrew Morgan

Při dalším výstupu budou mít za úkol zkontrolovat, jestli všechny v pondělí propojené trubky těsní a zda jimi bez problémů obíhá chladicí médium. Pokud bude vše v pořádku, AMS bude moci být znovu uveden do provozu a začne opět sbírat data. O případné další práci na AMS má NASA rozhodnout později.

Parmitano nyní završil svůj pátý výstup do otevřeného kosmu, jeho kolega Morgan už šestý. Podporu jim z paluby ISS poskytovala americká astronautka Jessica Meirová, která obsluhovala mobilní servisní systém, robotickou paži Canadarm2, která astronauty na „procházce“ přesunuje na patřičné pracovní místo. Celkově šlo už o 224. servisní úkon vykonaný vně stanice.

Posádku vesmírné stanice zradily toalety

Věda a školy

Stávající šestičlennou posádku na oběžné dráze tvoří vedle Parmitana, Morgana a Meirové ještě americká astronautka Christina Kochová a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka.

Reklama

Související články

Astronauti instalovali vně ISS nové baterie

Američtí astronauti Christina Kochová a Andrew Morgan během nedělní sedmihodinové směny ve volném kosmu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) instalovali dvě...

Výběr článků

Načítám