Hlavní obsah

Čekali velký zisk, Gazprom ale skončil ve ztrátě 160 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (160,1 miliardy Kč). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (305,4 miliardy Kč). Za finanční ztrátou stojí zejména propad v prodeji plynu do Evropy, který meziročně klesl o více než polovinu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hospodářský výsledek, který firma ve čtvrtek zveřejnila, analytiky opravdu překvapil. Ti v anketě nezávislé ruské agentury Interfax očekávali, že Gazprom vygeneruje čistý zisk 447 miliard rublů.

Akcie Gazpromu na burze v Moskvě reagovaly poklesem o 3,3, uvedla agentura Reuters.

Společnost uvedla, že loni utrpěla čistou ztrátu z prodeje 364 miliard rublů, zatímco v roce 2022 měla zisk 1,9 bilionu rublů. Celkové příjmy podniku loni klesly na 8,5 bilionu rublů z 11,7 bilionu rublů v roce 2022.

Evropa byla pro Gazprom dlouhá léta dominantním vývozním trhem. Poté co Rusko v únoru 2022 zaútočilo na Ukrajinu, se ale situace začala dramaticky měnit a Evropa se začala závislosti na ruském plynu zbavovat. Postupně dokázala ruské dodávky nahradit z jiných zdrojů, zejména zkapalněným zemním plynem (LNG).

Gazprom, který má v Rusku monopol na export plynu do zahraničí, je tak podle Reuters nejviditelnější obětí západních sankcí. Podle výpočtů agentury se dodávky zemního plynu Gazpromu do Evropy v loňském roce propadly o 55,6 procenta na 28,3 miliardy metrů krychlových.

Samotný podnik od začátku roku 2023 vlastní exportní statistiky nezveřejnil.

Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské firmy

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám