Hlavní obsah

Na ISS je až do příštího týdne deset astronautů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v pátek 15. září v 17:44 SELČ ruská raketa Sojuz 2.1a s lodí Sojuz MS-24, která k Mezinárodní vesmírně stanici (ISS) dopravila trojici astronautů: Rusy Olega Kononěnka a Nikolaje Čuba a Američanku Loral O’Harovou. Startu rakety podle agentury AFP přihlížely stovky turistů, hlavně z Ruska a bývalých sovětských republik.

Ruská raketa Sojuz dopravila na ISS trojici astronautůVideo: NASA TV, Reuters/AP

 
Článek

Agentury Reuters a AP zprostředkovaly videozáběry ze startu rakety i z přivítání nových členů posádky na palubě orbitálního komplexu.

Američanka O’Harová stráví na misi na ISS šest měsíců, zatímco oba Rusové rok. Pro Kononěnka, velitele letu, byl páteční start už pátým, zatímco oba jeho kolegové letí poprvé. Let měl podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) trvat asi jen tři hodiny.

„V pátek ve 20:53 SELČ se k modulu Rassvet na ISS připojila nákladní kosmická loď Sojuz MS-24. Kromě posádky (Kononěnko, Čub, O’Harová) dovezla na stanici také 120 kg nákladu zahrnujícího záznamovou techniku a datová úložiště,“ shrnul na sociální síti X (dříve Twitter) expert na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

U ISS zakotvila loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty ze čtyř zemí

Věda a školy

Dále pak byla podle něj na oběžnou dráhu dopravena palubní dokumentace, osobní předměty posádky, jídlo (ceněné je zejména to čerstvé) a v neposlední řadě vědecké experimenty.

Kosmonauti Kononěnko a Čub, zástupci ruské vesmírné korporace Roskosmos, a astronautka NASA O’Harová se připojili k sedmičlennému týmu na vesmírné stanici.

Na ISS jsou tak nyní kromě nové trojice ještě dva Američané Francisco Rubio a Jasmin Moghbeliová, tři Rusové Sergej Prokopjev, Dmitrij Petělin a Konstantin Borisov, Dán Andreas Mogensen z Evropské kosmické agentury (ESA) a Japonec Satoši Furukawa.

„Je neuvěřitelné být tady,“ nechala se slyšet astronautka NASA O’Harová. „Jediná věc, která je ještě lepší, než poprvé vidět Zemi z vesmíru a poprvé spatřit vesmírnou stanici, bylo projít poklopem a vidět všechny tyhle lidi tady,“ dodala.

Odlety z ISS

Naposledy (před pátkem 15. září) se na ISS měnilo složení posádky, když stanici v pondělí 4. září opustila čtveřice astronautů. Kosmická loď Crew Dragon Endeavour firmy SpaceX s astronauty mise Crew-6 se od stanice na oběžné dráze odpojila v neděli 3. září.

Z vesmírné stanice se po půlroční misi vrátili astronauti z USA, Ruska a SAE

Věda a školy

Tým Crew-6 tvořili dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg společně s Rusem Andrejem Feďajevem a astronautem Spojených arabských emirátů (SAE) Sultánem Nijadím.

Další změna osazenstva je plánovaná ještě na tento měsíc, a to na středu 27. září. Návratu na Zemi by se měli dočkat Prokopjev, Petělin a Rubio, jejichž pobyt na ISS se protáhl na celý rok kvůli závadě na lodi Sojuz MS-22, která je měla dopravit zpět.

Indická kosmická loď vyfotila Zemi, Měsíc i sama sebe

Věda a školy

Česká družice VZLUSAT-2 vyfotila Budapešť a druhou nejvyšší horu světa

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám