Hlavní obsah

Indická kosmická loď vyfotila Zemi, Měsíc i sama sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) zveřejnila ve čtvrtek 7. září pozoruhodné záběry zachycené její sluneční sondou Áditja-L1. Na snímcích, které byly pořízeny v pondělí 4. září, můžeme vidět naši planetu i Měsíc. Kosmická loď si navíc udělala „selfie“, jak je vidět v závěru videa, které zprostředkovala agentura Reuters.

Indická sonda vyfotila Zemi, Měsíc i sama sebe.Video: Reuters

 
Článek

Indie vypustila raketu PSLV s misí Áditja-L1 v sobotu 2. září, tedy nedlouho poté, co její jiná mise Čandraján-3 jako první na světě přistála poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce.

Indická sonda Áditja-L1 by mohla pomoci lépe porozumět vlivu Slunce na zemské klimatické vzorce.

Úkolem první indické sondy pro pozorování Slunce bude studovat tzv. sluneční vítr, tedy proud částic vycházejících vysokou rychlostí z naší hvězdy, které mají velký vliv i na Zemi - způsobují totiž ionizaci atmosféry, která se projevuje polární září, poruchou příjmu na krátkých rádiových vlnách či kolísáním a výpadky v elektrické síti.

Nejen na Měsíc, ale i ke Slunci: Indie vypustila další sondu

Věda a školy

Na místo určení, odkud bude operovat, tedy k tzv. Lagrangeovu bodu L1, by měla dorazit zhruba za čtyři měsíce. Sonda má urazit asi 1,5 milionu kilometrů. Během svého putování tedy pořizuje zajímavé snímky.

  • Librační centrum (Lagrangeův bod) je bod v soustavě dvou těles rotujících kolem společného těžiště, kde se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly. Taková oblast je proto vhodná k umístění stacionárních zařízení, jejichž polohu je možné udržet jen s minimálními nároky na pohonné látky.

Zbytky rakety na thajské pláži?

Agentura AP zároveň aktuálně zveřejnila video z pláže v Thajsku, na které jsou kovové trosky, o kterých se předpokládá, že jsou součástí indické rakety. Zrezivělý kus kovu spatřili 30. srpna plavčíci a turisté na ostrově Phuket.

Japonsko vypustilo sondu, která se pokusí o přistání na Měsíci

Zahraniční

Úřady trosky blíže prozkoumaly a zjistily, že objekt byl vyroben z černého sklolaminátu a váží více než 100 kilogramů. Fragment také disponoval kabely, sériovým číslem a kódy napsanými zřejmě v hindštině. Neidentifikovaný předmět byl rovněž pokryt malými mušlemi.

Moře vyplavilo na thajskou pláž kus rakety.Video: AP

Další trosky byly ve stejný den objeveny také na pláži na ostrově Koh Kho Khao. Kovový kus, o kterém se předpokládá, že je vyroben z titanu nebo hliníku, byl metr široký a dva metry dlouhý.

Lidé spekulovali, že by to mohlo být vesmírné smetí, konkrétně zbytky indické nosné rakety LVM3, která v červenci vyslala do kosmu měsíční sondu Čandraján-3 (Měsíční loď 3) s přistávacím modulem Vikrám a robotickým vozítkem Pragján.

Pozůstatky rakety? Vesmírná agentura prověřuje záhadný předmět na australské pláži

Věda a školy

Zmíněná mise Čandraján-3 nyní „odpočívá“. Indické vozítko Pragján již dokončilo svou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.

„Rover dokončil své úkoly. Je bezpečně zaparkován a byl uveden do spánkového režimu,“ napsala ISRO v prohlášení vydaném 2. září. Přístroje, jimiž je vozítko Pragján vybaveno, byly vypnuty a shromážděná data byla prostřednictvím přistávacího modulu Vikrám poslána na Zemi.

Indická vesmírná organizace pak 4. září potvrdila, že došlo i k hibernaci landeru Vikrám.

Indický měsíční modul si „poskočil“ a spolu s vozítkem se uložil ke spánku

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám