Hlavní obsah

U ISS zakotvila loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty ze čtyř zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli úspěšně zakotvila vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která má na palubě čtyři astronauty ze čtyř zemí. Loď odstartovala v sobotu z Floridy, finální manévr na oběžné dráze na svých internetových stránkách živě přenášel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Joe Skipper, Reuters

Start mise Crew 7 společnosti SpaceX

Článek

K posádce na ISS se v rámci mise Crew 7 připojí Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov. Loď, která je na oběžnou dráhu vynesla, se za pár dní opět vrátí k Zemi se čtyřmi členy mise Crew 6, kteří jsou na stanici od března.

Kotvící manévr loď dokončila krátce před 15:30 SELČ, v tu dobu se ISS nacházela ve výšce 400 kilometrů nad územím Austrálie.

Na vesmírné stanici bude díky nové posile přechodně celkem 11 obyvatel. Po odletu posádky Crew 6, kterou tvoří dva Američané – Stephen Bowen a Warren Hoburg –, zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Sultán Nijadí, to bude opět sedm lidí.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici odletěli čtyři astronauti ze čtyř zemí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám