Hlavní obsah

Česká družice VZLUSAT-2 vyfotila Budapešť a druhou nejvyšší horu světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Družice VZLUSAT-2, která je jedinou v Česku postavenou družicí schopnou pořídit fotografie s vysokým rozlišením, poslala další snímky. Zachycují maďarské hlavní město Budapešť a druhou nejvyšší horu světa K2 (8611 m n. m.), sdělil ve čtvrteční tiskové zprávě pražský Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ). Satelit, který na oběžné dráze Země funguje už přes rok a půl, dříve snímkoval i Česko.

Foto: VZLÚ

Budapešť, 22. srpna 2023

Článek

Snímek hory K-2 – mimochodem nejvyšší hory Pákistánu – byl pořízen letos 9. srpna, snímek Budapešti pak 22. srpna. Zástupci VZLÚ o tom informovali nyní.

Foto: VZLÚ

K2, 9. srpna 2023

Díky zapojení VZLÚ do celosvětové sítě pozemních stanic SatNOGS je možné kontinuálně sledovat telemetrická data družice na veřejně dostupné webové stránce.

Data jsou sbírána z více než padesátky stanic rozmístěných po celém světě.

VZLUSAT-2 navazuje na satelit VZLUSAT-1, který se po téměř šesti letech fungování na zemské orbitě stal nejdéle fungující českou družicí vůbec. V atmosféře shořel letos v červnu, komunikoval do posledního dne – poslední záznam byl z 6. června.

Shořela nejdéle fungující česká družice na oběžné dráze

Věda a školy

Družici VZLUSAT-2 vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska loni v lednu.

Hlavním cílem mise je ověřit technologie dálkového průzkumu Země, na palubě má proto mj. dvě kamery pro pozorování planety. Jedna pořizuje fotografie s širokým záběrem o velikosti 500 x 400 kilometrů, druhá je určena pro detailní snímky oblastí 30 × 20 km.

VZLUSAT-2 dříve poslal i fotky Česka ve vysokém rozlišení – VZLÚ je zveřejnil letos v lednu, když aparát slavil rok na oběžné dráze

Další kosmické projekty

Do budoucna připravuje VZLÚ také další vesmírné projekty. Jedním z nich je družice AMBIC (Ambicious Czech Satellite), díky které by Česko mělo získat nezávislost při pořizování obrazových dat na informacích z komerčních satelitů.

Dalším plánovaným projektem je program QUVIK (Quick Ultra-Violet Kilonovae Serveyor), jehož cílem je připravit první český vesmírný dalekohled. Aparát má sledovat srážky neutronových hvězd, případně neutronové hvězdy a černé díry.

Dalekohled také umožní pozorování exoplanet – planet obíhajících kolem jiných hvězd, než je Slunce.

Výzkumný a zkušební letecký ústav chystá další české družice

Věda a školy

Je tam oceán? Na exoplanetě byla objevena organická sloučenina

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám