Hlavní obsah

Medici z Ukrajiny dostali šanci v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medici z Ukrajiny mohou na českých lékařských fakultách pokračovat v započatém studiu. Ovšem za poměrně striktních podmínek, aby byl dodržen standard. Podstoupit musí, stejně jako čerství absolventi SŠ přijímací zkoušky. To, jestli budou moci navázat, kde kvůli válce přestali, se bude řešit u každého jednotlivě.

Foto: Masarykova univerzita

Ukrajinská vlajka na Masarykově univerzitě v Brně

Článek

Na jednotném postupu se minulý týden dohodla Asociace děkanů lékařských fakult ČR. Alternativou je volný přístup na české přednášky, i bez přijetí ke studiu.

„Individuálním porovnáním studijních kurikul a uznáním absolvovaných předmětů mohou být, dle individuálního posouzení, tito studenti mimořádně zařazeni do vyšších ročníků, a případně mohou pokračovat takto ve studiu,“ řekl Právu děkan LF Masarykovy univerzity a současně předseda asociace Martin Repko.

Akademie věd už schválila 22 stáží pro Ukrajince

Věda a školy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v minulém týdnu řekl, že telefonicky požádal ukrajinského ministra o seznam studijních programů a univerzit poskytujících lékařské vzdělání, aby bylo možné srovnat je s českými standardy.

Česky bezplatně, anglicky za statisíce

Je jedno, zda si medici z Ukrajiny vyberou studium v češtině (které je bezplatné pro všechny studenty bez ohledu na zemi, odkud přicházejí), nebo v angličtině. Vysokoškolákům z Ukrajiny může být bližší právě angličtina. V takovém případě však studium musí platit, vyjde na stovky tisíc korun za akademický rok. Záleží na oboru a sazebníku jednotlivých lékařských fakult. Žádnou výjimku v tomto směru uprchlíci nedostanou.

Ruští studenti Masarykovy univerzity odsoudili útok na Ukrajinu. Projevili statečnost, chválí rektor

Válka na Ukrajině

Lékařské fakulty podle Repka vnímají obtížnost situace. Chtějí však zachovat kvalitu studia. Krátce po vypuknutí války nabídly univerzity studentům z Ukrajiny mimořádná stipendia, která jim mají v těžké finanční a rodinné situaci pomoci dostudovat.

Ukrajinský ministr zdravotnictví požádal Česko, aby jejich lékařům a zdravotníkům nenabízelo dlouhodobou spolupráci, jelikož jejich ruce a znalosti budou po skončení války potřeba doma na Ukrajině. Podobnou cestou mohou jít i medici, kteří se plánují vrátit domů.

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Věda a školy

Univerzity jim nabízí dočasné stáže, takzvané free movers. „Zahrnuje to možnost účasti na výuce v českém jazyce, bez statusu studenta fakulty a bez absolvování zkoušek,“ vysvětlil Repko.

„V tomto případě není cílem přijetí studenta k řádnému studiu, ale zajištění kontinuity jeho původního vzdělávání, ke kterému se vrátí na Ukrajině po skončení války. Eventuálně bude připraven na budoucí přijímací zkoušky na lékařskou fakultu v Česku,“ doplnil.

Času na přípravu je podle exrektora Univerzity Karlovy a někdejšího děkana 1. LF UK Tomáše Zimy dost. „Máme jarní měsíce. Akademický rok bude začínat v září říjnu. To je dostatek času, aby se mohli studenti dobře připravit a zvládali to,“ odhaduje.

Žádné davy

Možností k osvojení si češtiny je podle něj mnoho. „Díky covidu mají studenti také řadu přednášek a materiálu nejen v jazyce českém, ale i anglickém. To je pozitivní věc a kombinací jazyků i komunikací se studenty se to dá postupně zvládat,“ dodal.

Vysoké počty ukrajinských mediků však rektoři neočekávají, spíš jednotlivé případy.

Učí malé utečence, sami ještě studují

Věda a školy

„Zatím je mi znám jen jeden případ studenta s ukrajinským občanstvím, který projevil zájem o naši fakultu,“ sdělil Právu rektor 3. LF Univerzity Karlovy Petr Widimský. Studovat bude moci jako zmíněný free mover.

Podobně je to se zájmem u akademických pracovníků z Ukrajiny. „Z válečných uprchlíků, kteří dorazili do ČR, se nám zatím ozvali tři, kteří by mohli mít kvalifikaci k práci na fakultě,“ doplnil Widimský. Pracovní nabídku si teď promýšlejí.

Jak řešit válečný stres a jak se „neodpojit“. Čeští psychologové školí mladé kolegy na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Podle údajů České lékařské komory vystudovalo lékařskou fakultu na Ukrajině téměř 700 lékařů či lékařek, kteří jsou aktuálně členy komory. Ženy nepatrně převažují. Počty ukrajinských lékařů, kteří pak pracují v Česku, se za posledních deset let významně zvedl. V roce 2012 jich evidovala komora pouze 80, z toho 43 mužů.

VŠ na veřejných i soukromých školách
StudentiSamoplátciZdravotnické obory*
Občané ČR251 96437120 600
Cizinci celkem 52 10952 10996138053
Slováci20 9141633468
Rusové8116476313
Ukrajinci4419165291
Studenti celkem na všech VŠ: 304 073
*Zahrnuje samoplátce i studující bezplatně v češtině.
Zdroj: MŠMT za rok 2021

Reklama

Výběr článků

Načítám