Hlavní obsah

Lipavský v USA podepsal ujednání o spolupráci na průzkumu Měsíce

Aktualizováno

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu podepsal tzv. ujednání Artemis (Artemis Accords), tedy americkou iniciativu pro spolupráci při průzkumu Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles. Lipavský je na oficiální návštěvě USA.

Lipavský podepsal v NASA ujednání ArtemisVideo: NASA TV

 
Článek

Přistoupení Česka k ujednáním Artemis, což je iniciativa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), již dříve schválila vláda.

Podle vyjádření českého ministra se chce ČR podílet na dalším letu člověka na Měsíc v roce 2025. Lipavský podpis potvrdil i na svém Twitteru.

„S hrdostí oznamujeme, že Česko podepsalo dohodu Artemis, a připojilo se tak k blízkým partnerům v rozvoji mírového, kooperativního a udržitelného průzkumu Měsíce a dalších nebeských těles. Společně můžeme dosáhnout více pro lidstvo a vědu,“ napsal.

Česko se chce podílet nejen na letu na Měsíc. Vláda schválila přistoupení k iniciativě USA

Věda a školy

„Český vesmírný ekosystém má co nabídnout. Věříme, že tento podpis odstartuje rozvoj institucionální a průmyslové spolupráce v komunitě Artemis i přímo mezi Českem a Spojenými státy v oblasti kosmických aktivit, včetně těch vedoucích k případnému letu do vesmíru,“ dodal Lipavský v prohlášení pro média.

Svým podpisem se Česko připojilo k více než dvěma desítkám zemí z celého světa. Součástí ujednání jsou např. Británie, Francie, Polsko, Brazílie, Austrálie, Kanada či Itálie.

Středečního ceremoniálu ve washingtonském ústředí NASA se kromě Lipavského a šéfa americké kosmické agentury Billa Nelsona zúčastnil mj. i český velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek.

Dohody Artemis podle českého ministerstva zahraničí nabízejí bohaté příležitosti pro český vesmírný průmysl, vědu a výzkum. „Česko má dlouholetou tradici ve vývoji kosmických technologií a výzkumu vesmíru. Český vesmírný ekosystém se neustále rozrůstá, podílí se na vědeckých i výzkumných vesmírných misích a komerčních projektech,“ uvedli zástupci resortu.

Ministerstvo financí plánuje pronájem datového centra pro kosmickou agenturu EU

Věda a školy

Připomněli, že Praha je sídlem Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA), která má mj. na starosti satelitní systémy, jako je Galileo či Copernicus.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský podepisuje ujednání Artemis. Vpravo je šéf NASA Bill Nelson

Vrátit lidi na povrch Měsíce

Program Artemis zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru – včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu – má ambici vrátit Američany opět na lunární povrch.

První fází tohoto programu byla loňská mise Artemis I, kdy modul Orion z Floridy k Měsíci vynesla raketa Space Launch System (SLS). Součástí fáze Artemis II má již být dosažení oběžné dráhy kolem Měsíce s posádkou na palubě vesmírné lodi, a to v listopadu 2024. Složení posádky NASA oznámila v dubnu.

NASA představila astronauty, kteří obletí Měsíc

Svět

Astronauti v rámci mise Artemis III pak mají stanout na měsíčním povrchu. Podle dřívějších odhadů americké vesmírné agentury se poslední fáze uskuteční nejdříve v roce 2025.

Lipavský do Washingtonu přicestoval v noci na úterý a svůj oficiální program zahájil setkáním se šéfem americké diplomacie Antony Blinkenem.

Evropská sonda JUICE má problém, zasekla se anténa

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám