Hlavní obsah

Ministerstvo financí plánuje pronájem datového centra pro kosmickou agenturu EU

Praha

Ministerstvo financí plánuje za 77 milionů korun na čtyři roky pronajmout pro Agenturu Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) datové centrum. Zajištění datového centra je součástí dohody o tom, že kosmická agentura sídlí v Česku. Materiál má ve středu dostat pro informaci vláda.

Foto: archiv SPCSS

Ilustrační fotografie datového centra

Článek

Ministerstvo financí na svých internetových stránkách uvedlo, že zakázku na zajištění datového centra pro potřeby EUSPA přímo zadá státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). Ten datové centrum provozuje.

Dojde tím k naplnění hostitelské smlouvy mezi Českem a EUSPA i následných memorand o spolupráci.

„Potvrzujeme, že jsme byli vybráni jako poskytovatel služeb bezpečného datového centra pro European Union Agency for the Space Programme (EUSPA),“ napsal Novinkám 1. zástupce generální ředitelky a ředitel úseku právních služeb SPCSS Jakub Richter.

Nagoja už funguje. Seznam.cz otevřel druhé datové centrum v Benátkách nad Jizerou

Hardware

„SPCSS jako prvek kritické informační infrastruktury státu spravuje a provozuje část jeho klíčových dat a informačních systémů. Naše datová centra jsou vysoce zabezpečena, a to jak po stránce ochrany fyzické, tak technologické či kybernetické. Z důvodu zajištění bezpečnosti vám tedy bohužel nemůžeme sdělit bližší detaily k jednotlivým provozovaným ICT systémům, a to včetně informací týkajících se poskytnutých provozních kapacit či objektů pro EUSPA,“ odpověděl na dotaz, zda budou pro EUSPA poskytnuty prostory v jejich datovém centru Vápenka na pražském Žižkově nebo v Zelenči u Prahy.

Chystaný objekt Nová Palmovka

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA).

Navigační systém Galileo využívají už čtyři miliardy lidí

Věda a školy

Agentura sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů, jako jsou evropský globální satelitní systém Galileo, program Copernicus pro pozorování Země, evropský systém pro pokrytí geostacionární navigací EGNOS či GOVSATCOM pro družicovou komunikaci EU ve státní správě. Stávající programy v budoucnu doplní program bezpečného družicového spojení IRIS2.

Kosmická agentura v současnosti sídlí v pražských Holešovicích, sídlo už ale kapacitně nestačí. Letos v únoru proto zástupci vlády a EUSPA podepsali memorandum, na jehož základě by se agentura měla v roce 2025 přestěhovat do - zatím nedokončeného - objektu Nová Palmovka.

Vláda a vesmírná agentura EUSPA podepsaly memorandum o budově Nové Palmovky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám