Hlavní obsah

Spletl jsem se, přiznal astronom. Do Měsíce nenarazí SpaceX, ale čínská raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronom Bill Gray o víkendu přiznal, že se zmýlil, když uvedl, že raketa SpaceX je v kolizním kurzu s Měsícem. Do něj sice v březnu narazí raketa, nikoli však americká, ale čínská, napsal v úterý list The Guardian.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejzajímavější podívaná bývá při východu a západu Měsíce, kdy se objekt jeví největší.

Článek

Na povrch Měsíce dopadne 4. března urychlovací stupeň rakety Čchang´e 5-T1, která byla vypuštěná v roce 2014 v rámci čínského výzkumu luny.

„Toto jen zdůrazňuje problém s chybějícím trasováním těchto objektů ve vesmíru,“ uvedl k omylu Graye astronom Jonathan McDowell, který se zasazuje o lepší kontrolu kosmického smetí, jak se označují nefunkční, lidmi vypuštěné objekty v kosmu.

Raketa SpaceX je na kolizním kurzu s Měsícem. Ke srážce může dojít během několika týdnů

Věda a školy

„Objekt měl jasnost, kterou bychom předpokládali, objevoval se v očekávaných časech a pohyboval se po očekávané orbitě,“ dodal, jak k omylu mohlo dojít. Pak přiznal, že zpětně si uvědomuje, že si mohl všimnout znaků, které pohybu SpaceX neodpovídají.

Dopad rakety a jí vytvořený impaktní kráter míní sledovat americká kosmická agentura NASA, která na konci ledna uvedla, že jde o „vzrušující výzkumnou možnost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám