Hlavní obsah

K Zemi se blíží asteroid velký jako Eiffelovka

K Zemi se podle amerického vesmírného úřadu NASA blíží asteroid o velikosti pařížské Eiffelovy věže (300 metrů vysoká, včetně antény na vrcholu 324), který by nás měl minout 11. prosince. Zhruba 330metrové těleso, známé jako 4660 Nereus, by mělo podle výpočtů proletět ve vzdálenosti 3,9 milionu kilometrů od Země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V prosinci proletí kolem Země asteroid velký jako EiffelovkaVideo: Reuters

 
Článek

„Nereus bude k Zemi nejblíže 11. prosince ve 14:51 SEČ,“ upřesnil na dotaz Novinek, kdy dojde k nejbližšímu průletu asteroidu, český astronom Petr Pravec.

Vzhledem k tomu, že průměr asteroidu (330 m) je větší než 140 metrů a k nám se přiblíží na méně než pět procent vzdálenosti Země od Slunce, je klasifikován jako „potenciálně nebezpečný“. (Vzdálenost mezi naší planetou a Sluncem průměrně činí zhruba 150 milionů km – pozn. red.)

Kolem Země proletěl asteroid o velikosti egyptských pyramid

Věda a školy

To znamená, že i poměrně malá odchylka jeho dráhy v budoucnu by ho mohla dostat na kolizní dráhu se Zemí, což by mohlo napáchat velké škody v kontinentálním rozsahu.

„Nicméně jeho srážka se Zemí je v současnosti vyloučena,“ ujistil Pravec, který působí jako vedoucí Skupiny planetek při Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Za 39 let bude výrazně blíže

V roce 2060 však tento asteroid proletí kolem Země na svatého Valentýna ve vzdálenosti pouhých 745 000 kilometrů, připomíná agentura Reuters.

Češi přispěli k výzkumu dopadu velkých těles na Zemi

Věda a školy

Obecně je ovšem při střetu Země s kosmickým tělesem pravda, že zatímco drobná tělesa shoří úplně či z větší části v atmosféře (meteor, bolid), případný zbytek dopadne kolmo dolů na povrch (meteorit), velké kusy nic nezabrzdí. Tak např. asteroid o velikosti tří autobusů vedle sebe už neshořel a vytvořil v období pleistocénu před cca 50 tisíci lety malý, asi kilometrový Barringerův (meteorický) kráter v americké Arizoně.

Mise planetární obrany: náraz do planetky objevené Pravcem

V této souvislosti je třeba dodat, že příprava planetární obrany Země před možnou hrozbou střetu s asteroidem, který by někdy v budoucnu mohl způsobit katastrofu, přechází do aktivní, byť zatím zkušební fáze. NASA ve středu zahájí svou první misi jménem DART, jejímž cílem je otestovat možnosti ovlivnění dráhy letu planetky – vychýlení trajektorie tělesa nárazem.

NASA startuje misi planetární obrany. Loď narazí do planetky objevené Čechem

Věda a školy

Ze základny v Kalifornii tak má ve středu 24. listopadu v 7:21 SEČ raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynést do vesmíru aparát, jenž za rok na podzim dorazí k binárnímu systému planetky Didymos. Přímým cílem je malý „měsíček” Dimorphos, který kolem hlavního asteroidu Didymos obíhá.

Náraz rychlostí 6,6 km/s by měl podle předpokladů oblety tohoto menšího tělesa o průměru kolem 160 metrů pozměnit a tím ovlivnit i trajektorii 780 metrů velkého Didymosu.

Dimorphos objevil v roce 2003 právě zmíněný tuzemský astronom Pravec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám