Hlavní obsah

NASA startuje misi planetární obrany. Loď narazí do planetky objevené Čechem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Příprava planetární obrany Země před možnou hrozbou střetu s vesmírným tělesem, který by někdy v budoucnu mohl způsobit katastrofu, přechází do aktivní, byť zatím zkušební fáze. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu zahájí svou první misi jménem DART, jejímž cílem je otestovat možnosti ovlivnění dráhy letu planetky, konkrétně binárního asteroidu - a to vychýlení trajektorie tělesa nárazem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vyšle do kosmu vesmírnou loď, která narazí do asteroiduVideo: Reuters

 
Článek

Jak NASA informovala už dříve a nyní potvrdila, z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii má ve středu 24. listopadu v 7:21 SEČ raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynést do vesmíru aparát, jenž na podzim příštího roku dorazí k binárnímu systému planetky Didymos.

Přímým cílem je malý měsíc Dimorphos, objevený roku 2003 českým astronomem Petrem Pravcem, který kolem asteroidu obíhá.

Náraz rychlostí 6,6 kilometru za sekundu by měl podle předpokladů vědců oblety tohoto menšího tělesa o průměru kolem 160 metrů pozměnit a tím i ovlivnit trajektorii 780 metrů velkého Didymosu.

„Zkouška přesměrování dvojplanetky“

Vzhledem k tomuto záměru také pracovníci NASA misi, jejíž náklady dosáhly 330 milionů dolarů (7,5 miliardy korun), označili jako DART. Jde o zkratku plného názvu Double Asteroid Redirection Test (zkouška přesměrování dvojplanetky).

NASA nezabránila srážce s asteroidem a ten dopadl na Česko, ukázala simulace

Věda a školy

Binární systém Didymos nepředstavuje pro Zemi hrozbu, jak vysvětlil důstojník planetární obrany NASA Lindley Johnson. Byl jen vybrán k otestování možností ovlivňování trajektorie těles pomocí kinetické energie, tedy nárazem.

„Jde o test. Nechceme být v situaci, abychom testovali možnosti až ve chvíli, kdy asteroid míří k Zemi. Chceme vědět, jak kosmická loď funguje a jaká bude reakce asteroidu, než se vůbec dostaneme do takové situace,“ poznamenal Johnson podle agentury Reuters.

Evropské - i české - příspěvky k akci

Výsledek mise budou zkoumat odborníci na Zemi především pomocí teleskopů. Cenné údaje jim ale poskytne i malý italský satelit LICIA, který se od impaktního aparátu včas oddělí a bude celý manévr dokumentovat.

Skutečný Armageddon. USA a Evropa chtějí šťouchnout do asteroidu objeveného Čechem

Věda a školy

Studování účinků tohoto projektu bude věnována také mise Hera, kterou by Evropská kosmická agentura (ESA) měla odstartovat v roce 2023 či 2024. Její součástí bude vyslání dvou malých satelitů, které budou asteroidy všestranně zkoumat a zřejmě na některém i přistanou.

Na přípravě jednoho z nich, označeného APEX, se vedle švédských, finských a německých partnerů podílejí i čeští odborníci.

„Ušetřit lidstvo osudu dinosaurů“

Obavy vědců z planetek kroužících vesmírem jsou oprávněné vzhledem k tomu, že dopad takového tělesa na Zemi před zhruba 66 miliony let měl zřejmě za následek hromadné vymírání druhů, včetně dinosaurů.

Právě proto se specialisté zabývají planetární obranou a možnými metodami včasného odvrácení hrozby, jež by hypoteticky mohla znamenat i zánik veškerého života na naší planetě.

Asteroid vyhubil dinosaury, umožnil ale vznik deštných pralesů, tvrdí studie

Věda a školy

Planetární obrana má dvě fáze. První znamená odhalit co nejvíce vesmírných těles, a poté je pozorně sledovat, aby odborníci mohli modelovat jejich trajektorie a porovnávat je s oběžnou dráhou Země dlouho do budoucnosti.

Podle záznamů NASA vědci zatím identifikovali v relativní blízkosti naší planety více než 27 tisíc asteroidů, z nichž téměř 10 tisíc je větších než 140 metrů. To je velikost, při které se experti obávají, že by těleso mohlo způsobit velké regionální škody.

Foto: Evropská kosmická agentura (ESA)

Binární asteroid Didymos (vlevo zhruba 780metrový Didymos A, vpravo 160metrový Didymos B neboli Dimorphos)

Vědci prozatím nevědí o žádném rozměrnějším objektu, který by nás mohl v dohledné době zasáhnout. Pokud by však nějaký takový odhalili, přišla by ke slovu druhá fáze planetární obrany - tedy udělat něco, co by lidstvo ušetřilo osudu dinosaurů. Zvažováno je několik technik k případnému vychýlení nebezpečných skalisek z jejich dráhy, včetně např. použití jaderné bomby, popularizované filmem Armageddon.

Mise DART je nicméně zaměřena na využití kinetické energie, které je mnohem méně riskantní. Exploze bomby by totiž mohla blížící se vesmírné těleso rozbít na více menších kusů, které by Zemi stejně zasáhly a měly též velké ničivé důsledky.

Kdy - pokud vůbec - do nás narazí Bennu?

NASA dlouhodobě sleduje asteroid Bennu, resp. 490metrovou planetku z tzv. Apollonovy skupiny známou jako 101955 Bennu, jakožto potenciální hrozbu života na Zemi a letos určila přesné datum, kdy je možné, že ke kolizi mezi ním a naší planetou dojde.

Sonda OSIRIS-REx letí se vzorky z planetky Bennu zpět k Zemi

Věda a školy

Dopad na Zemi by byl pochopitelně ovlivněn mnoha faktory, včetně průletu atmosférou, který vyvolá obrovské tření a asteroid by nepochybně o část své masy přišel. I tak ale k nárazu dojít může a NASA díky programu sondy OSIRIS-REx neustále zpřesňuje své odhady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předpokládaná dráha letu asteroidu Bennu za více než sto letVideo: NASA/GODDARD, AP

Konkrétní nejrizikovější datum podle NASA zní: úterý 24. září 2182. Z výpočtů vyšlo jako den, během něhož může při pravděpodobnosti 1:2700 dojít ke srážce. Pravděpodobnost, že k ní dojde kdykoli do roku 2300, je pak 1:1750.

Již v roce 2135 se Bennu přiblíží k Zemi. Přestože v té době nebude pro naši planetu představovat nebezpečí, vědci by měli pochopit přesnou trajektorii planetky, aby mohli předpovědět, jak zemská gravitace změní její dráhu kolem Slunce - a jak a zda ovlivní nebezpečí budoucího dopadu na náš svět.

Třiadvaceti raketami odkloníme dráhu planetky Bennu, spočítali Číňané

Věda a školy

Přestože je možnost, že Bennu někdy zasáhne Zemi, velmi malá, zůstává jedním z potenciálně nejnebezpečnějších známých asteroidů ve Sluneční soustavě - např. spolu s dalším asteroidem s názvem 1950 DA. Ten je sice s odhadovanými rozměry kolem 1,1 km větší než Bennu, avšak pravděpodobnost jeho střetu se Zemí je ještě menší, navíc až v roce 2880.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám