Hlavní obsah

Amatérští astronomové zachytili záhadný záblesk na Jupiteru

Amatérským astronomům se podařilo zachytit záhadný, pouze dvě sekundy trvající záblesk na planetě Jupiter. Jestliže se oficiálně potvrdí, že šlo o dopad nějakého tělesa - a je to velice pravděpodobné -, půjde o teprve osmý zachycený dopad vesmírného objektu na tuto největší planetu Sluneční soustavy v historii pozorování.

Foto: José Luis Pereira, Twitter, ESA Operations

Takto Jupiter zachytil astrofograf z Brazílie.

Článek

Do atmosféry plynného obra s vysokou pravděpodobností tento týden v úterý v 0:39:40 SELČ vnikl objekt, zřejmě kosmická skála o velikosti několika desítek metrů.

Nepředvídatelný vesmírný úkaz pozorovali amatérští astronomové, pěkně jej zachytil konkrétně např. brazilský astrofotograf José Luis Pereira ze São Paula. Níže je jeho vzniklé video.

„Byl to pro mě emotivní zážitek, protože už řadu let pátrám po takovém jevu a přeju si pořídit jeho záznam,“ svěřil se Pereira podle serveru Yahoo News.

Chrání nás před asteroidy

Samotné dopady menších planetek nebo kometárních jader do atmosféry Jupiteru nejsou až tak vzácné. Naposledy byl nějaký pozorován v srpnu 2019.

Vítr na Jupiteru je rychlejší než výstřel z pistole

Věda a školy

Největší známou událostí byl dopad komety Shoemaker-Levy 9 v roce 1994. Identifikována byla před impaktem, kdy ji slapové síly této planety „roztrhaly“ na mnoho menších fragmentů.

Kolem Země proletěl asteroid o velikosti egyptských pyramid

Věda a školy

Jupiter je z pohledu Země často velmi „hodnou planetou“. Chrání nás totiž právě před asteroidy, a to tak, že doslova nasává komety. Vzhledem ke svým obrovským rozměrům přitahuje komety a asteroidy, které by jinak „bombardovaly“ Zemi.

Sluneční soustavou uhání největší kometa, jakou jsme kdy viděli

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám