Hlavní obsah

K Mezinárodní vesmírné stanici letí záchranná kosmická loď, přistát má v neděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur (Kazachstán)

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v pátek ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s kosmickou lodí Sojuz MS-23, která je tentokrát bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila plavidlo Sojuz MS-22, poškozené mikrometeoroidem. Sojuz MS-23 se oddělil od třetího stupně rakety a dosáhl oběžné dráhy. U ISS má zakotvit v neděli.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nosná raketa SojuzVideo: Reuters

 
Článek

„V 1:24 SEČ odstartovala ze vzletové rampy na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz 2.1a s kosmickou lodí Sojuz MS-23. Ta se v bezpilotním režimu připojí v neděli 26. února okolo 2:01 SEČ k modulu Poisk na vesmírné stanici ISS,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

„Sojuz MS-23 nahradí poškozený Sojuz MS-22, ze kterého na konci roku 2022 uniklo pracovní médium z vnějšího okruhu termoregulačního systému,“ dodal s tím, že naposledy letěla kosmická loď Sojuz bez posádky v roce 2019, kdy se certifikovala nosná raketa Sojuz 2.1a pro jejich vynášení.

Ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a astronaut americké NASA Frank Rubio se měli na Zemi vrátit v březnu a použít pro tuto cestu loď Sojuz MS-22. Tu však v prosinci zasáhl mikrometeoroid a ruští představitelé usoudili, že vyšší teploty v lodi v důsledku úniku chladicí kapaliny by mohly způsobit, že ji nebude bezpečné použít.

Roskosmos vyšle k ISS nouzové plavidlo v pátek

Věda a školy

Rozhodli se proto vypustit novou loď, Sojuz MS-23, aby měla posádka k dispozici záchranné plavidlo pro případ nouze. Ta ale cestuje prázdná, aby se urychlil start, a tak další posádka bude muset počkat, než bude připravena další loď.

Prokopjev, Petelin a Rubio budou muset proto zůstat na stanici o několik měsíců déle, což možná prodlouží jejich misi téměř na rok. Americká NASA se účastnila všech diskusí a souhlasila s tímto plánem.

V materiálech ruské vesmírné agentury Roskosmos k aktuálnímu pátečnímu (24. února) startu se podle agentury Interfax uvádí, že Sojuz MS-23 setrvá na oběžné dráze 215 dnů, expedice posádky poškozené lodi MS-22 tak bude prodloužena do 29. září.

Přiletí další astronauti

Kromě Prokopjeva, Petelina a Rubia je vesmírná stanice nyní také domovem astronautů NASA Nicole Anuapuové Mannové a Joshe Cassady, Rusky Anny Kikinové a Japonce Koičiho Wakaty. Tuto čtveřici loni v říjnu na ISS přepravila loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

V pondělí 27. února je má doplnit osazenstvo mise SpaceX Crew-6. Podle portálu Space.com poletí na palubě lodi Crew Dragon Endeavour americké společnosti SpaceX první astronaut Spojených arabských emirátů, který se kdy zúčastní dlouhodobé mise: Sultán al-Nejádí. Dále astronauti NASA Warren Hoburg a Stephen Bowen a Rus Andrej Feďajev.

Tryskání chladicí kapaliny ze Sojuzu zapříčinila dírka o průměru 0,8 milimetru

Věda a školy

Sojuz MS-23 nyní podle agentury TASS dopravuje na ISS skoro 430 kilogramů nákladu, včetně vody, potravin a oblečení pro posádku, jakož i prostředky pro lékařské vyšetření, zařízení pro vědecké experimenty, prostředky pro úklid stanice a pro kontrolu čistoty vzduchu.

Agentura Reuters připomíná, že oba vesmírné úřady, Roskosmos i NASA, se domnívají, že prosincový únik chladicího média ze Sojuzu MS-22 byl způsoben mikrometeoroidem, drobnou částicí vesmírné horniny, která zasáhla modul vysokou rychlostí.

„Náraz zvenčí“ i do nákladní lodi

Podobná potíž nedávno postihla i ruskou nákladní loď Progress MS-21, která při kotvení u ISS ztratila tlak v kabině. Podle Roskosmosu byla zřejmě poškozena nárazem zvenku.

Naši zásobovací loď u ISS zřejmě poškodil náraz zvenčí, tvrdí Rusové

Věda a školy

Oznámení o tomto incidentu přišlo 11. února krátce poté, co u orbitálního komplexu přistála nová ruská zásobovací loď Progress MS-22, jež dopravila posádce téměř tři tuny potravin, vody a paliva spolu s vědeckým vybavením.

Start rakety s lodí Progress MS-22Video: Reuters

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám