Hlavní obsah

K ISS dorazila nákladní loď, přivezla supermoderní záchod za půl miliardy

Právo, Novinky, ČTK, Filip Šára, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí přiletěla nákladní loď Cygnus (Labuť), aby astronautům doručila mimo jiné supermoderní model toalety. Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start nákladní lodi Cygnus k ISSVideo: AP

 
Článek

Nákladní loď společnosti Northrop Grumman vynesla z pátku na sobotu do vesmíru raketa Antares z kosmodromu Wallops v americké Virginii. Start vyšel až na druhý pokus, původní čtvrteční termín byl zrušen na poslední chvíli kvůli technickým problémům.

K úspěšnému zachycení plavidla u orbitálního komplexu došlo v pondělí 5. října v 11:32 SELČ. Ve 14:01 našeho času proběhlo definitivní přimontování „Labutě“ ke staničnímu modulu Unity.

Uklízet takový svinčík je velký problém. Žádné úniky nebo minely nechceme.
Melissa McKinleyová, vedoucí projektu vývoje nové toalety

Nejcennější částí nákladu je toaleta vyrobená z titanu, jejíž cena je 23 milionů dolarů (více než půl miliardy korun). Model nazvaný Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS) je přístroj, který váží 45 kilogramů a na výšku měří 71 centimetrů.

Celkově je o 65 procent menší a o 40 procent lehčí než toalety, které se na ISS dosud používají. Toaleta je ultralehké konstrukce s výkonnými ventilátory, které ve stavu beztíže nahrazují splachování, ale zatím trpí zásadní vadou, napsal server msn.com – stále příliš páchne.

Foto: NASA

Model toalety Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS)

NASA proto zaměstnává i lidské „čichače“. V situaci, kdy v kosmické lodi nejde vyvětrat ani z bezpečnostních důvodů používat jakékoli deodoranty, jeví se v této chvíli jako nejlepší řešení aktivní dřevěné uhlí.

Předejít úniku stolice do prostoru

Jedním z úkolů designérů bylo zohlednit i pohodlí ženské části vesmírných posádek a přizpůsobit toaletu tak, aby bylo její používání pro astronautky praktičtější a jednodušší.

Z ISS uniká vzduch

Věda a školy

NASA věnovala hodně času práci s členy posádky a hodnocení nápadů, jak vylepšit záchodové sedátko a nástavce na močení tak, aby lépe vyhovovaly ženám,“ citovala stanice CBS vedoucí projektu vývoje nové toalety Melissu McKinleyovou.

Podle ní se věnovalo mnoho úsilí tomu, aby se při sezení na toaletě v případě vykonávání velké potřeby předešlo nehodám v podobě nechtěného úniku stolice do prostoru. „Uklízet takový svinčík je pak velký problém. Žádné úniky nebo minely nechceme,“ popsala McKinleyová potíže s používáním toalety ve stavu beztíže.

Foto: Profimedia.cz

Vývoj nové toalety v NASA

Američtí experti zároveň upravili design nástavců, které mají ženy na močení, a umožnili, aby je používaly i vsedě.

Ruská loď dopravila na ISS nový náklad, cesta trvala jen tři a čtvrt hodiny

Věda a školy

Kromě toalety loď Cygnus doručila ve 3600 kilogramů vážící zásilce i zásobníky s kyslíkem, semínka ředkviček určená pro pěstování, více čerstvých potravin než obvykle či kameru pro 360stupňové snímání. Na oběžnou dráhu přiletělo také nové sérum proti vráskám od značky Estée Lauder, která zaplatila 128 tisíc dolarů (tři miliony Kč) za to, že se její nový produkt vyfotí v kosmu.

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Posádku ISS nyní tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.

NASA úspěšně zažehla obří motor pro návrat na Měsíc

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám