Hlavní obsah

Ruská loď dopravila na ISS nový náklad, cesta trvala jen tři a čtvrt hodiny

ISS (oběžná dráha)

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) přistál ve čtvrtek večer našeho času ruský kosmický kamion Progress MS-15 s různým nákladem o hmotnosti 2,6 tuny. Cesta k orbitálnímu komplexu lodi zabrala pouhé tři hodiny a 18 minut. Podle šéfa ruské kosmické korporace Roskosmos Dmitrije Rogozina jde o nový rekord, co se týká rychlosti cesty na ISS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start kosmického kamionu Progress MS-15Video: AP

 
Článek

Progress MS-15 vynesla za devět minut na oběžnou dráhu raketa Sojuz-2.1a z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Připojení k ruskému staničnímu modulu Pirs se uskutečnilo v automatickém režimu, který kontrolovali ze Země odborníci ve Středisku řízení letů v ruské Moskevské oblasti a z ISS ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Dokování u ISS

Stalo se tak přesně tři hodiny, 18 minut a 31 sekund po startu rakety, což je zřejmě opravdu rekordně rychlá doprava na stanici. Rekordně krátké lety z loňska trvaly tři hodiny a 21 minut a tři hodiny a 19 minut.

Vedení Roskosmosu oznamuje světový rychlostní rekord: od startu z Bajkonuru do kontaktu kosmické lodi s ISS uplynuly pouze 3 hodiny, 18 minut a 31 sekund.

Loď posádce dovezla mimo jiné zásoby vody, kyslík, palivo, materiál potřebný pro vědecké experimenty, hygienické prostředky, oblečení, léky a „standardní potravinové dávky“, napsala agentura TASS.

Rusové budou testovat kratší variantu letu k ISS. Na stanici chtějí být za dvě hodiny

Věda a školy

Agentura AP připomíná, že šlo o druhé putování ruského zásobovacího plavidla k ISS v tomto roce – ten předchozí byl cca tři a půl hodiny dlouhý – a o první start ruské rakety toto léto.

Další posádka poletí na ISS lodí Crew Dragon v září

Kromě Ivanišina a Vagnera tvoří aktuální posádku ISS ještě američtí astronauti Christopher Cassidy (velitel), Robert Behnken a Douglas Hurley.

Behnken a Hurley na vesmírnou laboratoř přiletěli 31. května lodí Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX a předpokládá se, že se na Zemi vrátí začátkem srpna.

Poslední výměna baterií. Astronauti opět vystoupili z ISS

Věda a školy

Podle zatím poslední aktualizované informace amerického vesmírného úřadu NASA by další loď Crew Dragon mohla na ISS dopravit čtyři nové členy posádky nejdříve ve druhé polovině září. Půjde o tři astronauty NASA Shannon Walkerovou, Victora Glovera a Michaela Hopkinse a o Japonce Soičiho Nogučiho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám