Hlavní obsah

Fakultní včely naučí budoucí stavbaře respektu k přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavby pozemní, vodohospodářské i dopravní a také konstrukce. To je výčet jen části oborů, které nabízí Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně. Většina lidí má přitom takové oblasti spojené s betonem, železem a těžkými stroji. Jak do toho zapadají včely?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle vedoucího Ústavu vodních staveb Aleše Drába, který si hýčká své včely hned vedle budovy fakulty, mají právě ony naučit budoucí stavbaře respektu k životnímu prostředí.

Na zelené střeše patrových garáží brněnské stavárny je hned několik úlů. Přestože škola stojí takřka v centru Brna, díky zahradám a několika parkům v těsném sousedství se včely nemusí bát nedostatku potravy.

Ke včelaření Drába přivedl zájem o přírodu a k tomu by rád nasměroval i své studenty. A pilným bzučícím pracantkám propadl natolik, že si vedle docentury pořídil i výuční list ze Středního odborného učiliště včelařského v Nasavrkách u Chrudimi.

Tesařinu pověsil na hřebík a kočuje se včelími úly

Domácí

„Pro včelaření nemusíte být vyučení, ale tohle studium mělo výhodu v tom, že v krátké době dostanete spoustu informací od kvalitních pedagogů, dostanete se i k zařízení a vybavení, které běžně nemáte. A je to rozhodně lepší než si hledat rady a tipy na internetu,“ řekl Právu Dráb.

Když se o jeho vášni dozvěděl proděkan fakulty Zdeněk Dufek, slovo dalo slovo a výsledkem jsou fakultní včely. Od příštího semestru by Dráb rád vedl i speciální včelařský kurz.

„Studenti by po jeho absolvování měli být schopni vnímat své okolí a přírodu v širších souvislostech. Včelaření vás totiž nutí sledovat vývoj přírody kolem sebe, pořád sledujete, co kvete, jestli je k dispozici včelí pastva, jaké je počasí a teplota. Takže když pak navrhujete nějakou stavbu, můžete být schopni lépe vnímat její dopad na okolí, navíc na škole máme i architekty, kteří řeší začleňování staveb do krajiny. Rozhodně se ale nechceme změnit na včelařské učiliště,“ zdůraznil Dráb se smíchem.

„Přestože jsme primárně technická vysoká škola, tak činnosti v oblasti stavebnictví, kterými se zabýváme, ovlivňují také životní prostředí. Seznámení se světem včel v sobě zahrnuje jednak technickou část v podobě potřebných staveb a zařízení, ale i nezbytné poznání zákonitostí ze života včelího společenství. Tyto poznatky napomáhají k vytvoření osobnějšího vztahu k přírodě a jejímu poznání v širších souvislostech,“ vysvětlil Dráb.

KVÍZ: Co všechno víte o včelách?

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám