Hlavní obsah

Environmentalisté žalují americký úřad kvůli povolení pro start obří rakety Starship

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Environmentální skupiny podaly žalobu na americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které vydal pro start raketové sestavy Super Heavy/Starship od společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel 11 dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení ke vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii.

Raketa Starship krátce po startu explodovala.Video: Reuters

 
Článek

O případu informovala agentura Reuters.

Drtivá síla zážehu a startu rakety odpálila kusy betonu a kovu stovky metrů od startovací plochy na základně Starbase v Boca Chica v Texasu, zapálila křoviny na ploše 1,4 hektaru a do vzduchu vyslala oblak rozdrceného betonu, který asi 10 kilometrů daleko severozápadně pršel na město Port Isabel.

Ochranáři požadují po soudu, aby povolení FAA pro SpaceX stáhl a přiměl úřad provést rozsáhlou studii dopadu na životní prostředí, kterou původně zamýšlel provést, později ale svůj postoj změnil

SpaceX, firma miliardáře a podnikatele Elona Muska, navzdory explozi rakety čtyři minuty po jejím startu označuje misi za úspěch, který přinese data hodnotná pro další pokrok ve vývoji směrem k přistání astronautů na Měsíci.

Švédsko vypustilo výzkumnou raketu, omylem dopadla v Norsku. Oslo se zlobí

Věda a školy

Ochranářské organizace nicméně poukazují na to, že hluk, výstavba a doprava v oblasti na jihu Texasu poškozují místní životní prostředí.

Objekt SpaceX sousedí s přírodní rezervací v údolí dolního toku řeky Rio Grande, která je domovem vzácných kočkovitých šelem ocelota a jaguarundi, chráněných želv i ptáků.

Musk žádné významné škody nevidí

Organizace požadují po soudu, aby povolení FAA pro SpaceX stáhl a přiměl úřad provést rozsáhlou studii dopadu na životní prostředí, kterou úřad původně zamýšlel provést, později ale svůj postoj změnil a provedl jen méně důkladnou analýzu.

Rozsáhlá studie nicméně podle Reuters běžně trvá roky a váže se k ní mnoho dalších procesních opatření.

Ruský satelit nahání už skoro rok americkou družici

Svět

Majitel SpaceX Musk odmítl, že by dopady startu Starship byly škodlivé. „Není to toxické nebo tak. Rozptýlilo to hodně prachu, ale podle našeho vědomí nedošlo k žádnému významnému poškození prostředí, o kterém bychom věděli,“ citoval Reuters Muska.

Japonský modul se zřítil na Měsíc a pravděpodobně roztříštil

Věda a školy

Dopravní systém Super Heavy/Starship odstartoval, avšak nedlouho poté ve vzduchu nad Mexickým zálivem explodoval, když se aktivovalo automatické ukončení letu. Před oddělením raketových stupňů začal stroj dělat nečekané „kotrmelce“.

Při samotném startu došlo k poškození vzletové rampy na kosmodromu Starbase, která navíc nebyla dokončená, což rovněž udivilo odborníky.

Nedokončená rampa pro start rakety Starship odborníky zaskočila. Musk uznal chybu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám